DIF TILL KVALSERIEN

avJonathan Ekeliw

Zabel: ”Känns förjävligt”

Djurgårdens mardrömssäsong fortsätter – i kvalserien.

Tony Zabels mannar föll i slutomgången mot HV71 (1–2), samtidigt som Linköping grejade en poäng mot Modo efter sanslös dramatik.

– Det är förjävligt, helt enkelt, säger tränare Zabel.

Experternas tips var detsamma som Djurgårdens målsättning inför säsongen – att laget skulle vara med och slåss om SM-guldet.

Men verkligheten har blivit en helt annan.

Stockholmarna har haft en mardrömsvinter med usla resultat, turbulens på tränarsidan och en rejäl portion ångest som följd.

Inför kvällens ödesmättade slutomgång hade de dock chansen att undvika kvalserien och avsluta säsongen med flaggan i topp.

Sanslös dramatik

Men det misslyckades de med.

Djurgården, på tionde plats inför omgången, föll i bortamatchen mot HV71 – samtidigt som Linköping fixade en poäng i Örnsköldsvik, 4–4 mot Modo, efter sanslös dramatik.

När slutsignalen ljöd i Kinnarps Arena var Djurgården i kvalserien, men förre Dif-forwarden Nicklas Danielssons 4–3-mål för Modo mot Linköping såg ut att rädda Tony Zabels mannar.

Men icke.

Med drygt en minut kvar ”sparkade” Pär Arlbrandt in kvitteringen och efter videogranskning godkändes målet – som fällde Djurgården.

Sämre målskillnad

I Jönköping ryckte HV71 ifrån till en 2–0-ledning i den andra perioden efter mål av Patrik Carlsson och Kamil Piros. Dif:s lagkapten Marcus Nilson, som efter mycket om och men kom till spel, blixtreducerade dock bara sekunder senare – men närmare än så kom inte stockholmarna, trots tryck i slutperioden och seger i skottstatistiken med 27–21.

Linköping petar ner Djurgården på kvalplats tack vare bättre målskillnad.

– Vi vinner ju inte och det känns förjävligt, helt enkelt. Jag vet inte vad jag ska säga. Vi tryckte på i den tredje perioden, men kom inte till de där riktigt heta målchanserna, säger Tony Zabel, som tog över efter sparkade Hardy Nilsson i januari, till Canal plus.

”Spelar bra, men...”

– Vi spelar ganska bra och jobbar allt vi kan, men får inte resultaten med oss. Så har det sett ut rätt länge.

Dif-spelarna följde dramatiken i Örnsköldsvik från omklädningsrummet och kastades mellan hopp och förtvivlan, himmel och helvete.

Nu tvingas alltså Djurgården slåss om elitseriekontraktet i kvalserien – för första gången sedan 1982.

– Vi får knyta nävarna och komma tillbaka nu. Vi har inte diskuterat kvalserien speciellt mycket vi tränare, men det är klart att vi har en plan och hyfsad koll på lagen vi kommer att möta, säger Zabel.

– Det blir tio tuffa matcher, men spelar vin som vi kan ska vi fixa det här. Självklart är det tungt just nu, säger Dif-forwarden Mario Kempe till Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM