Skadade NHL-svenskar får full lön under lockout

avPer Bjurman

’Blir lite ensamt’

Inga svenska NHL-proffs får lön av sina klubbar just nu. Utom Andreas Lilja och Mattias Öhlund.

De båda backarna är skadade – och skadade spelare undantas från lockouten.

Mattias Öhlund, knäskadad.

Lockouten i NHL rullar dystert vidare – och ingen ljusning syns på horisonten, snarare tvärtom. Men helt tomt och öde är det ändå inte i klubbarnas träningsanläggningar. I enlighet med det kollektivavtal som just gå måste lagen nämligen ta hand om, och betala, långtidsskadade spelare.

Så varje morgon åker exempelvis Andreas Lilja, som opererade en höft i somras, till Philadelphia Flyers hall i Vorhees för rehab.

– Ja, det är jag och Andrej Meszaros som får vård. De måste ta hand om oss, berättar skåningen.

Får 25 miljoner per år

På samma sätt ser Tampa Bay Lightnings läkarstab till att backen Mattias Öhlunds nyopererad knä behandlas som det ska nere i Florida.

– Här är vi två, jag och en ung kille som heter Dana Tyrell. Vi får rehab varje morgon, berättar veteranen, säger Öhlund.

Och bägge svenskarna erhåller alltså fortfarande avtalsenlig lön – i Öhlund fall handlar det om drygt 3,7 miljoner dollar (25 miljoner kronor) per säsong och i Liljas om 700 000 dollar (4,6 miljoner kronor).

Särskilt glada över situationen är de ändå inte.

– Nej, man önskar ju såklart att det spelades hockey nu. Det blir lite ensamt, även om våra AHL-killar är här och har sin camp nu, säger Lilja.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL