Fegt, Frölunda

avMats Wennerholm

Publicerad:

Wennerholm: Två klubbar styr debatten – nu måste de andra våga bryta NHL-blockaden

Foto: Scanpix
IN MOT SISTA DUSCHEN(E) Frölundas Matt Duchene fick stående ovation av publiken efter att ha gjort sin sista match i Frölundatröjan – för den här gången.

Pär Mårts åker till Moskva med åtta NHL-spelare, samtidigt som Frölunda skickar hem Matt Duchene och inte vågar ta in ­Henrik Lundqvist.

Snacka om dubbelmoral.

Min enkla fråga:

Vem bestämmer i svensk hockey numera?

Problemet är att svaret är lika enkelt:

Ingen.

Hockeyligans vd Jörgen Lindgren och Hockeyförbundets ordförande Christer Englund borde göra det. Men från deras håll hör man inte ett ljud.

Lindgren är bakbunden av sina klubbdirektörer och Englund vill väl inte störa relationen med elitserielagen med ett hägrande VM på hemmaplan.

I stället är det klubbdirektörer som Håkan Loob och Mike Helber som styr debatten och det har till och med en NHL-stjärna som Matt Duchene insett efter bara några månader här i Sverige.

Det är där motståndet finns, från två klubbledare som är helt säkra på att hänga kvar och knappast bryr sig om andra.

Och de ”andra” vågar inte säga flasklock.

Frölunda duckar fegt under embargot från Hockeyligan, trots att de redan brutit den hemliga agendan och tagit hem både Viktor Stålberg och Matt Duchene.

Det gör mig illamående

Vad jag hört är både de och Modo redan dömda av de övriga tio lagen i Elitserien och Brynäs kan hamna i samma gäng om NHL-konflikten löser sig och backen Cody Franson tillåts lämna för NHL – trots att han inte har något gällande kontrakt därborta. De kommer att straffas lika hårt, oavsett hur många NHL-spelare de tar in under resten av säsongen.

Och det retar mig till vansinne att några av Sveriges största hjältar genom tiderna tvingas söka sig utomlands, trots att de inget hellre vill än att spela här hemma.

Henrik Lundqvist har suttit och väntat och hoppats i Göteborg i två månader utan att få något besked.

Frölundas största SM-hjälte genom alla tider, då han tog göteborgarna till SM-guld både 2003 och 2005. Utsedd till världens bästa målvakt i somras, då han tog emot Vezina Trophy i Las Vegas. OS-hjälte i Turin 2006.

Och så säger svensk hockey, Frölunda, Hockeyligan och alla andra blankt nej. Det gör mig faktiskt illamående.

Samtidigt värvar de mest desperata klubbarna dyra andrahandsfigurer som fått sparken från andra ligor för mer pengar än det kostat att ta hem en NHL-stjärna. Jag kan inte förstå logiken.

Och varför höjer ingen rösten?

Så här långt är det bara Konkurrensverket och Hockeyallsvenskan som gett fritt fram för NHL-spelare.

Frölunda bör värva Lundqvist – nu

Nej, de mäktiga klubbdirektörer som bestämmer på Hockeyligans konferenser måste ha en gigantisk hållhake, som håller lagen i skriande behov av förstärkning från att ens våga nämna ordet NHL-spelare.

Vem vågar bryta blockaden?

Jag tycker att Frölunda borde ta täten i den ligan och skriva kontrakt med Henrik Lundqvist redan i dag. Bättre julklapp kan de inte ge Frölundafansen inför uppehållet och nystarten annandag jul.

Utomhusmatcher har jag varit motståndare till ända sedan flugan startade.

De har känts ute redan från början.

Jag blev ännu mer övertygad efter mötet mellan Brynäs och Timrå igår.

Det ska vara någons sorts påtvingad trivsel över det hela, där det ångar ur munnen på expertkommentarerna och man tvingar ur någon knatte på läktaren ”ja, jättekul” på frågan hur han ser på utomhusmatcher.

Det syns ju att alla fryser häcken av sig och längtar tillbaka in i värmen. Och borde det inte vara obligatoriskt att spela med träklubbor och i gamla Spaps-hjälmar också? Nej, slopa skiten.

Och numera behöver man inte spela utomhus för att dra storpublik. Nya Friends Arena tar emot bandyfinalen i vår och skulle mycket väl kunna ha en hockeymatch nästa säsong. Frågan är bara vilka som ska spela, nu då AIK och Djurgården är i olika divisioner.

Kanske något för Leksand och Mora att satsa på nästa år, nu då de redan sålt ut Globen den här säsongen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM