JVM i ishockey

Stoppar spelarna – från sociala medier

Förbundet agerar efter JVM-spelarnas festnatt

Av: 

Andreas Käck

HOCKEY

Ishockeyförbundet agerar efter JVM-spelarnas festnatt.

Ordföranden Anders Larsson säger att man dels har startat en utredning, dels att man beordrar sina spelare att strama åt användandet av sociala medier.

”I dagsläget avråder vi spelare att lägga upp bilder och filmklipp”, skriver Larsson i ett mejl.

Flera av Juniorkronornas spelare valde att gå ut och festa på nattklubb efter kvartsfinalförlusten mot Schweiz i JVM i Kanada. Något som förbundskapten Tomas Montén kritiserade skarpt.

– Otroligt korkat och ansvarslöst, sa Montén, som även flaggade för att någon form av bestraffning kan bli aktuell för spelarna i fråga då de brutit mot policyn om alkoholförbud under samling.

– Beter man sig felaktigt så är det klart att det ska få konsekvenser för framtida landslagsspel, sa Montén.

Sent på natten mot fredagen, svensk tid, hade lagledarna och representanter från Svenska ishockeyförbundet möten på plats i Vancouver. Delvis för att diskutera den uppkomna händelsen.

”Är besviken”

Efter mötena kommenterade förbundets ordförande Anders Larsson saken.

”Några av våra spelare har gått ut på krogen efter färdigspelad turnering, vilket är emot våra regler för spelare i juniorlandslaget. Det är olämpligt och jag är besviken över att våra spelare inte följer bestämmelserna”, skriver han i ett mejl till Sportbladet.

Tomas Montén sa att det kan bli aktuellt med bestraffning för spelarna. Kommer förbundet att starta någon utredning? I så fall, vad för typ av bestraffning kan det bli tal om?

”Insatsen i Junior-VM kommer som alltid att utvärderas och självklart blir den här händelsen en del av utvärderingen. En eventuell påföljd eller ej kan bli aktuell först när utvärderingen är klar”.

Har lagledningen varit i kontakt med berörda spelare? I så fall, vad säger de?

”Lagledningen har påtalat det olämpliga i beteendet till berörda spelare”.

Vissa menar på att det här inte är så allvarligt, att spelarna väl borde få gå ut och roa sig sista kvällen med gänget. Samtidigt säger presschef Anders Feltenmark att det råder alkoholförbud tills spelarna kommit hem. Varför är det så viktigt med alkoholförbud även sista kvällen, när turneringen är över?

”Anders Feltenmarks uttalande är riktigt och tar sin utgångspunkt i de bestämmelser vi har för spelare i juniorlandslaget. Bestämmelser som bygger på svensk ishockeys värdegrund”, skriver Anders Larsson.

”Avråder dem”

Att festkvällen över huvud taget kom till allmänhetens kännedom berodde delvis på att videoklipp lades upp på sociala medier.

Kan det bli tal om sociala medier-förbud i kommande landslagsturneringar?

”I dagsläget avråder vi spelare att lägga upp bilder och filmklipp i sociala medier”, skriver Anders Larsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

På nattklubb efter blytunga förlusten

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

JVM i ishockey

Juniorkronorna

Tomas Montén

Ishockeyförbundet