Stjärnan fick ledigt – för ringette

avTomas Ros

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
LHC:s Susanna Tapani är förutom i hockey även en stjärna på ringette.

Linköping är klart för SM-semifinal efter seger mot Djurgården.

Trots att invärvade storstjärnan Susanna Tapani saknades.

– Hon var upptagen med ringette i Finland. Hon är väldigt duktig på det och vi visste om dubbel-bokningen när vi värvade henne, säger sportchefen Kim Martin.

Nu är tre av fyra semifinal-lag klara i SDHL.

Linköping gjorde processen kort med Djurgården och vann med 4–0 hemma i Stångebro, totalt blev det 3–1 i kvartsfinalen.

För Linköping har 2019 varit mycket speciellt med många huvudskador och andra skador som gjort att laget varit ytterst decimerat.

För att säkerställa nivån på laget inför slutspelet valde man att värva finländskan Susanna Tapani inför slutspelet och i den tredje kvartsfinalen var hon en av de bästa på isen och noterades för det matchavgörande målet, 1–2 på Hovet.

Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
”Ringette är en stor sport i Finland”, säger sportchefen Kim Martin Hasson.

I den avgörande kvartsfinalen på lördagen var dock inte Tapani med. Hon hade fått ledigt för att spela ringette med finska landslaget.

– Ringette är en stor sport i Finland och Susanna är väldigt bra på den. Vi visste om förutsättningarna och vi hade samma läge med vår back Sidney Morin, som missat slutspelsmatcher på grund av landskamp i Nordamerika, säger Kim Martin.

SDHL har gjort om slutspelet inför den här säsongen. Bast av fem kamper rakt igenom. Det har skapat ett längre slutspel som kräver mer av lagen och av spelarna.

– Man kan väl alltid diskutera speldagar och så. Men vi har haft bra dialog med våra spelare och spelreglerna har varit tydliga, säger Kim Martin.

Hade Djurgården vunnit lördagens kvartsfinal så hade Tapani flugit till Linköping för den avgörande kvartsfinalen. Nu behövdes inte det och hon stannar kvar i Finland för fler ringette-matcher.

Linköping får möta Modo i semifinalen. I den andra semifinalen möter Luleå Leksand eller Hv71.

ARTIKELN HANDLAR OM