Dahlin hyllas – målskytt på nytt

avPer Bjurman

Publicerad:

NEW YORK. Det är Elias Pettersson som som fått rubrikerna och superlativen.

Men i hans skugga står även Rasmus Dahlin för en lysande rookie-säsong i NHL.

Han prickade, med ett elegant direktskott, in andra målet på lika många matcher när Buffalo sänkte regerande mästarna 

– Rasmus är exceptionell just nu, säger coachen Phil Housley efter 5-2-segern.

Det är lite lustigt hur media-”hypen” bytt tyngdpunkt sedan grundserien startade i höstas.

Inledningsvis var strålkastarskenet riktat mot Rasmus Dahlin i Buffalo, draftetta som han var. Men sedan gjorde Elias Pettersson braksuccé och Rasmus glömdes kanske inte bort, men landsmannen i Vancouver fick nästan all uppmärksamhet.

Faktum är dock att även västgöten som kallas största svenska backtalangen sedan Nicklas Lidström levt upp till förväntningarna och särskilt nu på slutet spelat så bra att han – om det fortsätter likadant – kan ge ”Elvis” en kamp om Calder Trophy till sommaren.

Nyligen stod han för poäng fem matcher i rad – en bedrift bara Bobby Orr, Aaron Ekbland och nuvarande coachen Phil Housley klarat av som rookies-backar tidigare – och i lördagsmatinén mot Washington gjorde han för första gången mål för andra matchen i rad.

Otejpad klubba

I ett powerplay i slutet av andra perioden sköt han först av klubban, åkte till båset och hämtade en ny, kom tillbaka – och klappade in ett läckert direktskott som i praktiken avgjorde matchen.

– Det lustiga är att klubban han fick inte var tejpad. Men det gick bra ändå, säger Phil Housley på sin presskonferens.

– Men han är den typen av spelare, som anpassar sig till vad som helst. Och han har varit helt exceptionell på slutet.,

Isens store lirare var annars Sam Reinhart, som fullbordade ett hattrick.

Carl Hagelin gjorde samtidigt sin debut för Washington efter trejden från LA Kings – och är hyggligt nöjd efteråt

– Naturligtvis vill man helst vinna i första matchen, men det var exalterande att få spela med de här killarna och jag gillar att bli inkastad i hetluften direkt. Vi har ny match redan imorrn och jag ser fram emot den, säger han till klubbens hemsida.

Andre Burakovsky svarade för ett av gästernas mål, på assist från Christian Djoos.

▪▪▪

På Manhattan vann New York Rangers samtidigt slaget om Hudson-floden mot New Jersey med 5-2 – och med två assist nådde Mika Zibanejad milstolpen 60 poäng för första gången i NHL-karriären.

Mest omtalat på Garden var dock det faktum att Rangers ställde över Mats Zuccarello, Kevin Hayes och Adam McQuaid – vilket betyder att de kommer bli trejdade när som helst. Likadant är det för Marcus Johansson i New Jersey, på läktaren för andra matchen i rad.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM