Rundblad historisk – inför NHL-scoutögon

HOCKEY

”Talang utöver det vanliga”

SKELLEFTEÅ. Historisk – framför ögonen på Ottawa Senators representanter.

Med sitt mål mot HV 71 blev David Rundblad, 20, den yngste backen i elitseriens historia att nå 40 poäng.

– Det bevisar att han är en talang utöver det vanliga, säger Pierre Dorion, Ottawa Senators.

Redan efter 21 sekunder i toppmötet mot HV71 frispelade han Mikko Lehtonen, som gjorde 1–0 till Skellefteå. I inledningen av den andra perioden gjorde sedan David Rundblad 4–1 på egen hand med ett slagskott i krysset.

Visste ingenting själv

20-åringen visste det inte själv, men i det ögonblicket blev han den yngste backen någonsin i elitserien, och elfte totalt, som har gjort 40 poäng eller fler.

– Det hade jag faktiskt ingen aning om, säger David Rundblad, som med åtta omgångar kvar av grundserien noterats för mer än tre gånger så många poäng som förra säsongen.

NH-scout på läktaren

– Jag har utvecklats som person både fysiskt och psykiskt. Jag tränade väldigt hårt i somras och har tagit bort lite onödigt fett. Jag är lättare och samtidigt starkare. Då kan man ju räkna ut själv hur det känns i kroppen och på isen.

På läktaren satt Ottawa Senators – som bytte till sig Rundblads rättigheter förra sommaren och lånar ut honom till Skellefteå den här säsongen – europascout, Mikko Ruutu, tillsammans med Pierre Dorion, chef för spelarutvecklingen i klubben, och njöt av uppvisningen när Skellefteå vann mot HV71 med 5–3.

”Fantastisk spelare”

– Förmodligen var han bäst på isen. Vi känner att vi har en riktigt speciell spelare i David Rundblad, säger Pierre Dorion.

Han är nu den yngste backen i elitseriens historia som har gjort 40 poäng.

– Jaså? Ja, det är ett gott tecken. Det är en fantastisk spelare som är på väg till oss.

Tar han en plats i NHL nästa säsong?

– Utan tvivel. Han är förmodligen en NHL-spelare redan nu och det finns inga tvivel om att han kommer att vara det i framtiden. Vi har redan gjort honom medveten om att vi planerar att ha honom i laget till hösten. Man behöver alltid backar som kan tillföra i offensiven. Ju fler man har, desto bättre blir laget.

ARTIKELN HANDLAR OM