Tavlan som sänkte Tre Kronor

HOCKEY

Jätteblunder av Fasth

Viktor Fasth har fått sitt stora genombrott den här säsongen.

Men i kväll blev han Tre Kronors store syndabock.

Han stod för en jätteblunder, som, ledde till finsk seger.

– En jättetavla, konstaterar SVT:s expertkommentator Mikael Renberg.

Tavlan som sänkte Tre Kronor kom halvvägs in i matchen. I ett svenskt power play dumpade Finland ner pucken i Sveriges zon. Fasth lämnade målet och åkte ut för att hämta pucken i den högra tekningscirkeln.

Fasth väntade in pucken, och stressades Jesse Joensu. Istället för att spela upp pucken enkelt via sargen på högerkanten sökte Fasth en lagkamrat på den andra kanten. Det misslyckades han totalt med, utan gav istället Petteri Nokelainen i stort sett öppet mål från blålinjen. Nokelainen gjorde inget som helst misstag, utan satte 1–0, förbi en slängande Fasth som inte var i närheten av att rädda pucken.

– Det är ganska lätt att analysera målet, det är en jättetavla av Viktor Fasth. Han ska vara överkonstruktiv och försöker sätta igång spelet snabbt, säger SVT:s expertkommentator Mikael Renberg.

”Får inte hända”

Efter matchen förklarade Fasth vad som hände:

– Jag ska spela över den till Thörnberg, tror jag att det var, som kommer på andra sidan. Men jag får en felträff. Det är inget mer med det. Det får inte hända men händer ändå. Tyvärr, säger han till SVT, och fortsätta.

– Det är skit som händer och tyvärr så händer det i dag.

Finland vann till slut med 2–0 efter att Janne Niskala i power play, med 1.23 kvar att spela gjorde det defintivt avgörande målet.

Segern var ganska rättvis. I en ganska jämn, och inte speciellt välspelad match, var Finland minst dåligt.

Mårts nöjd

Förbundskaptenen Pär Mårts var dock ändå ganska positiv efter matchen.

– Jag tycker att vi är betydligt bättre än vi var sist, sade han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor