Jagar seger i poängligan – då ”skänker” han bort mål

HOCKEY

Henrik Sedin hade chansen att knappa in på brorsan Daniel: ”Säger mycket om vår kapten”

NEW YORK. De fantastiska bröderna Sedin stod för två assist vardera när Vancouver i natt säkrade konferenstiteln i väst genom att slå Nashville på bortaplan.

Och Henrik hade lätt kunnat återta andraplatsen i poängligan genom att sätta sista pucken i tom kasse, men lät istället backen Aaron Rome göra sitt första mål för säsongen.

– Det säger mycket om vår kapten, fastslår coachen Alain Vigneault efter 3-1-segern.

Trots alla skador – de får just nu klara sig utan Mikael Samuelsson, Alexander Edler, Dan Haimhus och Manny Malhotra – lyckades serieledarna från British Columbia alltså betvinga tunga lagmaskinen Nashville i Bridgestone Arena.

Och bröderna Sedin hade fest igen. De stod för galant förspel till båda de mål kedjekamraten Alexandre Burrows gjorde.

Lät lagkompisen näta

Sedan hade Henrik alltså enkelt kunnat sätta sista pucken i tom kasse – och skaffat sig fördel i det race i poängligans topp som hårdnade avsevärt då de två hoten mot Sedins historiska dubbel, Martin St Louis och Steven Stamkos, båda stod för två poäng när Tampa samtidigt körde över Ottawa med  5-2.

Men ”Henke” hade sett att den puck som gled mot den tomma Nashville-kassen dragits iväg av sällan sedde målskytten Aaron Rome och istället för att peta in åkte svensken bara med och ”skyddade” trissan tills den låg i buren.

– Det var det finaste i den här matchen. Henrik hade kunnat, men ville att Aaron skulle få göra sitt första mål (fast han gjorde ett redan för tre år sedan, med Columbus. Red:s anm). Det säger mycket om vår kapten och om vårt lag. De tar hand om varandra, säger coachen Alain Vigneault till nhl.com.

Tar hem seriesegern

Med segern säkrade Vancouver alltså seriesegern i den västra konferensen. Och det krävs bara ytterligare några poäng för att de ska bärga President's Trophy – titeln sammanlagda seriesegraren föräras.

– Det är ett av målen vi hade för säsongen så det är ju trevligt. Men vi har ännu större mål framför oss, säger målvakten Roberto Luongo.

Finske Ville Leino hade en stor kväll, inklusive två fullträffar, när Philadelphia tog en tung 5-2-seger i bortaderbyt mot Pittsburgh.

Därmed håller Flyers undan i kampen om förstaplatsen i Atlantic-divsionen.

– Det var en kul match att spela. De såg det som en slutspelsmatch och det gjorde vi också. Vi är måna om att behålla den där förstaplatsen, säger Ville till nhl.com.

Max Talbot i Pittsburgh bara fnyser.

– Vi spelar inte hockey för att vinna divisionen. Vi spelar hockey för att vinna i slutspelet. Jag har aldrig firat en divisionsvinst, säger han surt.

Ett dygn efter övertidsvinsten mot Detroit kom Chicago till Boston för nästa tungsviktsmöte – och blev nollade.

Det betyder att regerande mästarna, som såg aningen slitna ut i TD Garden är fast i streckstriden i väst.

– Men vi ska inte vara trötta för att vi spelar två kvällar i rad. Tycker man det är jobbigt ska man inte vara i NHL, säger backen Duncan Keith.

Montreal  hade inte gjort ett mål på tre matcher – något som inte hänt den stolta organisationen på 62 år (!).

Men mot Atlanta  i natt lyckades de sätta två puckar redan i första perioden och vann till sist med 3-1.

– Det blev mer avslappnat när vi fick göra de där två målen. Pressen hade kunnat bli stor annars, säger målskytten Roman Hamrlik.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL