Piloternas panik i cockpit: ”Lyft, lyft!”

avEmil K Lagnelius, Anastasia Vesterberg, Nils-Petter Dufva

Publicerad:
Uppdaterad:

Utdrag från svarta lådan är nu presenterat

Nu finns svaret på hur tragedin i Ryssland kunde inträffa.

TV-kanalen Russia1 har presenterat utdrag från vad piloterna säger i cockpit, hämtat från svarta lådan.

– Lyft! Lyft! utbrister en av piloterna.

Sekunder senare kraschar planet in i en radiomast.

I onsdags kom uppgifter om att ett mänskligt misstag låg bakom den fasansfulla flygolyckan i Ryssland, som krävde 44 människoliv. Ett helt hockeylag omkom, däribland svenske landslagsmålvakten Stefan Liv som bara blev 30 år gammal.

Inte tillräcklig höjd

Strax före start ska kapten (förstepiloten) Andrej Solomentsev ha känt sig sjuk och lagt över ansvaret på styrman (andrepiloten) Igor Shevilov. Planet fick inte tillräcklig fart för att kunna lyfta och flög in i en radiomast, fattade eld och kraschade två kilometer från flygplatsen.

Det har tidigare spekulerats i att parkerings- eller luftbroms varit orsaken till olyckan. Under gårdagen gick chefen för ryska luftfartsstyrelsen ut och sa att det inte finns något som tyder på att så varit fallet.

Nu kommer nya uppgifter om olyckan. TV-kanalen Russia1 har presenterat utdrag från vad piloterna säger i cockpiten, hämtat från svarta lådan.

Åkte på gräset

Grafiken visar hur planet inte får tillräcklig fart och åker ut på gräset efter landningsbanan.

Enligt Russia1 är ljudupptagningen en och en halv minut före planet kraschar. I bandupptagningen från cockpit hör man hur piloterna först räknar ned avståndet och hur andrepiloten Igor Shevilov sedan skriker:

– Lyft, Andrusja! Vi måste lyfta!

Att Igor kallar Andrej för ett smeknamn pekar på att piloterna var goda vänner.

”Ska komplettera varandra”

Aleksander Sizov – den ende överlevande – är flygingenjör i grunden och befann sig i cockpit i egenskap av flygmekaniker.

– Konstigt att planet startade på mitten av banan. Men det borde ha räckt ändå. Och de satt ändå tre personer i cockpit, någon borde ha reagerat. Det är märkligt, säger flygexperten Viktor Zabalotskij i Russa1.

– De ska komplettera varandra. Det är inte utan anledning som det sitter tre personer i cockpit. De ska var för sig kunna ingripa.

Enligt kanalen har man gjort en rekonstruktion och enligt undersökningen tyder inget på att det var något tekniskt fel på planet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

KHL