Tacklingen som skapade kaos

Två svenska matchstraff och backkris efter Murrays överfall

1 av 13 | Foto: TV6

Här sänks ryssen Alexej Morozov av Tre Kronors bjässe Douglas Murray.

Konsekvensen: Full kalabalik, två svenska matchstraff och backkris.

– Det var en bra tackling, säger förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson.

Det var efter 10.02 i första perioden, vid ställningen 1–0 till Sverige, som Douglas Murray – backbjässen som gjorde succédebut mot Danmark – satte in en saftig tackling på Alexej Morozov.

Det var bara ett problem: Ryssen var inte puckförare och helt oförberedd.

”Tacklingen är inte snygg”

Morozov gick i däck och fullt tumult utbröt på isen. Anton Strålman hamnade i vilt slagsmål med Ilja Kovaltjuk – vilket resulterade i att båda fick matchstraff. Det fick även Douglas Murray.

– Murrays tackling är inte snygg, ansåg experten Andreas Johansson i TV6.

”Lite petigt”

– Det är en bra tackling tycker vi i alla fall. Men vi lägger ingen energi på det nu, sa förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson i första periodpausen.

– Jag tycker att det verkade lite petigt (med matchstraff), men det är bara att gilla läget, sa Jonas Frögren – numera en av få svenska backar.

Ovetjkin stekhet

För nu är det backkris i Sverige – som bara har fyra försvarare kvar på isen. Kenny Jönsson lämnade sent besked att han vilar kvällens match på grund av ryggskada, Niclas Wallin avtjänar sin avstängning och är inte spelklar förrän mot Tjeckien och Daniel Fernholm spelar med en tejpad fot.

– Det är tungt att tappa två backar när vi bara hade sex från början. Men vi drar ner ”Bagarn” (Johan Andersson) och avlastar med honom som back, sa Bengt-Åke Gustafsson till TV6.

Efter incidenten var stämningen på isen hätsk. Stjärnan Alexander Ovetjkin tacklade på allt som rör sig och var nära att sätta Alexander Edler ur spel med en vårdslös knätackling. Men Ovetjkin fick sista ordet när han satte avörandet med fem sekunder kvar.