”Jag hoppas verkligen de klarar sig kvar”

avLinus Hugosson

HOCKEY

Här får Mora oväntat stöd i kvalserien – av NHL-stjärna

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
DÅ Daniel Cleary jublar med Mora 2004.

När Mora i kväll inleder kvalserien kan de räkna med lite oväntat stöd från en gammal lagkamrat på andra sidan Atlanten.

Daniel Cleary avslöjar i en intervju att han följer sitt förre lags nervösa kamp för förnyat elitseriekontrakt.

– Jag hoppas verkligen att de håller sig kvar, säger han.

Detroit Red Wings power-forward Daniel Cleary, 29, lever det ljuva hockeylivet för tillfället.

Förra veckan skrev han på ett mäktigt femårskontrakt värt närmare 100 miljoner kronor. En skön revansch för en spelare som för några år sedan ansågs ha gjort sitt i NHL.

– Förutom min bröllopsdag och när mitt barn föddes, är det här mitt livs stoltaste dag, sa Cleary när kontraktet var klart.

Hyllar Mora

Cleary och bäste kompisen Shawn Horcoff spelade i Mora under lockout-säsongen 2004-05. Duon ledde sånär laget till slutspel (Södertälje tog sistaplatsen på bättre målskillnad), trots att de flesta experterna skrev nedflyttning bredvid Moras namn inför säsongen.

– Det var en av de bästa upplevelserna jag haft i min hockeykarriär, säger Cleary. De behandlade oss som om vi spelat för klubben i femton år – det var helt otroligt!

Trots succén i Mora var framtiden osäker för Daniel och hans familj. Den forna supertalangen (han valdes som nummer tretton totalt i draften 1997) fick inget nytt kontrakt med Phoenix Coyotes – han hade helt enkelt inte levt upp till förväntningarna.

Ändå erbjöd Detroits General Manager Ken Holland honom möjligheten att försöka ta en plats i stjärnspäckade Red Wings. Cleary åkte till klubbens träningsläger och lyckades spela till sig ett kontrakt med minimilön.

Det som sedan hänt under Clearys tre år med Red Wings är en ren hockeysaga. Han har utvecklats till en värdefull anfallare som kan det mesta – tacklas, döda utvisningar, slåss och inte minst göra mål.

Multimiljonär

Han har gjort 40 mål de senaste två säsongerna, något som fick Red Wings att gräva djupt i plånboken när det var dags att förnya kontraktet.

Det nya kontraktet gör honom till multimiljonär.

När Cleary berättar om den osannolika utvecklingen på sin karriär, återkommer han ständigt till tiden i Mora.

– Det året var ett stort steg framåt för mig. Jag fick självförtroende och tänkte ”nu är det dags för mig att göra ett avtryck i NHL”, säger 29-åringen till The Macomb Daily.

Än i dag har Cleary kontakt med folk i Mora, och han följer klubbens matcher nu när elitseriekontraktet står på spel i kvalserien.

– Jag hoppas verkligen att de håller sig kvar, säger han och låter som ett fan som verkligen menar det.