Boork: ”Jag fnös åt damhockeyn”

HOCKEY

Känd för sin hårda stil och kontroversiella uttalanden tog han över damlandslaget, utan att knappt ha sett på damhockey. Leif Boorks ledarskap ska nu föra Damkronorna till framgångar i ishockey-VM.

– Jag fnös åt damhockeyn. Sen lärde jag mig under vilka omständigheter de tränar, hur tuffa de är och vilken ambition som finns, säger han i programmet Wenström på TV3.

På fredag börjar ishockey-VM. Det är 18:e gången som mästerskapet arrangeras och Sverige leds för tredje året i rad av Leif Boork, 67.

En tränare som är välkänd för en tuff ledarstil och kontroversiella uttalanden. Inte minst petningen av Emma Eliasson, som förra året blev utsedd till Sveriges bästa ishockeyspelare, är ett beslut som uppmärksammats.

Boork själv hävdar däremot att bilden av honom som hård och tjurig inte stämmer fullt ut.

Uppringd av förbundet

– Jag gråter ofta. I olika sammanhang som när man ser en känslomässig film, när någon lyckas eller när det blir någon bragd någonstans. Skulle vi komma på pallen kommer jag nog gråta, säger han.

2006 tog Damkronorna ett bejublat OS-silver. Därefter gick resultaten nedåt och interna stridigheter tog över.

Sedan 2014 har Boork haft huvudansvaret för Damkronorna. Dessförinnan hade han varit assisterande under OS samma år. Men innan dess hade han knappt sett en hockeymatch med damer och blev minst sagt överraskad när förbundet ringde honom för att vända den negativa trenden.

– Varför ringer de mig? Jag kan inget om damhockey och jag tyckte det var helt ointressant. Jag fnös åt damhockeyn. Sen lärde jag mig under vilka omständigheter de tränar, hur tuffa de är och vilken ambition som finns.

Foto: Bildbyrån

Att testa dynamiken i ett lag är något som Leif Boork alltid gillat att göra. På 80-talet hade han överlevnadsmarsch med Djurgården där orm var basfödan. Han skulle gärna göra liknande saker med damlandslaget i dag om han vågade.

”Vill förändra gruppdynamiken”

– Anledningen att man inte kan göra det idag på samma sätt är försäkringsfrågor. Om en spelare ramlar ner för ett stup under bergsklättring så är det inte så bra. Men jag har sagt till tjejerna att jag gärna skulle testa karaktärerna någon gång. Det handlar om att förändra gruppdynamiken genom att sätta dem i en miljö där ingen varit förut, säger han.

Sverige möter Tyskland i sin första match i VM nu på fredag. Det återstår att se om Leif Boorks ledarskap är rätt sätt för att nå en ny svensk ishockeyframgång.

Intervjun sändes på TV3 Sport HD torsdag kväll 19.40.

ARTIKELN HANDLAR OM