Hockey

Skandalscener i kvalmatch – person skadad

Av: 

Andreas Lillhannus

Andreas Käck

HOCKEY

Skandalscener utspelade sig i en kvalmatch till hockeyallsvenskan mellan Kristianstads IK och Nybro Vikings.

I väntan på förlängning stormades Nybros läktarsektion och en supporter fick föras till sjukhus efter att ha blivit sparkad mot tinningen.

– Attacken var helt oprovocerad, säger Nybro-supportern till Barometern.

Bråket uppstod i pausen mellan den tredje perioden och förlängningen. Flera personer som Sportbladet varit i kontakt med uppger att ett antal Kristianstads-anhängare ska ha stormat Nybros läktarsektion.

– Tre eller fyra av deras klackmedlemmar sprang över till oss. En av våra supportrar gick då emellan och försökte knuffa bort dem. Då blev han attackerad. Han slängdes ner på backen och fick en spark mot tinningen, säger en Nybro-supporter som blev vittne till händelsen.

Personen som sparkades i huvudet fördes med ambulans till sjukhus. Där konstaterades hjärnskakning och en fraktur i käken.

I natt talade han ut om skräckupplevelsen för lokaltidningen Barometern.

– Jag skulle gå ut och röka när jag såg att några killar tog sig över. Jag kände igen en av dem, jag har sett honom tidigare. Ganska gammal, i 35-årsåldern, säger han.

Barometern: Fanns det något som tydde på att du skulle bli attackerad?

– Nej, den var helt oprovocerad. Jag har inte bråkat med någon på sociala medier eller något. Polisen frågade om jag var med i någon styrelse eller i någon ultras-grupp, men det kan jag ju säga direkt att jag inte är.

Manade till lugn

Matchen var avbruten i 30 minuter och under avbrottet var stämningen på läktaren fortfarande hätsk vilket fick representanter från de båda lagen att mana till lugn.

– Matchen kommer inte att fortsätta så länge det fortsätter på det här sättet. Vi ska inte behöva se det här i en hockeymatch, sa Kristianstads tränare Mats Lundh enligt 24Nybro.

Först klockan 18:40 kunde matchen återupptas och väl i förlängningen klev Fredrik Hetta fram och avgjorde matchen till Kristianstads fördel.

Finns på film

Enligt Kristianstadsbladet ska en person ha gripits av polis och enligt Sportbladets uppgifter ska fyra personer ha identifierats som misstänkt skyldiga i bråket.

För Kristianstadsbladet bekräftar ordföranden Jan Svensson att flera personer är identifierade.

– Det handlar om fem till sju personer som är ute efter att ställa till bråk, men vad jag har förstått så finns bråket på film och vi kommer att titta på den och stänga av de skyldiga resten av säsongen. Och det kan också bli tal om längre än så. Vi accepterar inte det här från klubbens sida, de förstör så mycket för så många. De ska bort från vår läktarsektion, säger Svensson.

”Inte första gången”

Flera av varandra oberoende uppgiftslämnare som Sportbladet varit i kontakt med ger bilden av att det inte är första gången som Kristianstads-anhängare beter sig hotfullt i samband med matcher.

– Vi mötte dem i torsdags också, på hemmaplan, och då kom det fram ett gäng inför matchen och sökte bråk. Våra vakter lyckades få bort dem. Men det är verkligen inte första gången det beter sig hotfullt, säger en Nybro-supporter.

Kristianstads säkerhetsansvarige, Christian Falk, känner inte igen bilden.

– Jag känner inte till att det har varit stormningsförsök tidigare, säger han.

Har det varit en hotfull stämning rent generellt i era matcher?

– Nej, det är inget som jag har upplevt i alla fall. Men när det samlas 1500–1600 personer så är det klart att det blir lite hetsigt. Och det har säkert hänt att fansen skrikit saker till varandra förut. Men att det ska ha varit hotfullt ... nej, det är ingen bild jag känner igen, säger Falk.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

LÄS VIDARE

Experterna: Han blir hjälte i Daladerbyt Leksand–Mora

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!