Aaltonens revansch efter sågningarna

avMattias Friberg

ÄNGELHOLM

Han har sågats och varit petad. Nu fick Juhamatti Aaltonen vara det han ska vara för Rögle: matchvinnare.

– Jag var verkligen förbannad. Jag förstod att vi behövde en väckarklocka, säger Aaltonen efter 5–2-segern mot Färjestad.

Juhamatti Aaaltonens återkomst i Rögle har, inte oväntat, varit full av rubriker. C More-experten Niklas Wikegård totalsågade finländaren under Skånederbyt i Ängelholm. Aaltonen erkände några dagar senare att han varit för dålig defensivt. I bortamatchen mot Karlskrona den 7 oktober var Aaltonen petad och inte ens med i truppen.

Foto: ANDERS BJUR / BILDBYR N

Finländaren var bara utanför truppen i en match och på tisdagen stod han där i rollen han är värvad för. Som matchvinnare när Rögle slog Färjestad hemma och tog sin första seger under ordinarie tid.

– Det är bra med tre poäng. Det är en lång väg. Trepoängarna är viktiga. Vi måste få med oss trepoängare. Vi får mer självförtroende och börja tro på oss själva, säger Aaltonen.

”Förväntar mig mycket”

När serieledande Färjestad var på väg tillbaka in i matchen i den tredje perioden gjorde Aaltonen 3–1 i powerplay och spelade sedan fri Edwin Hedberg till 4–1-målet.

– Jag förväntar mig mycket av mig själv och det gör de också. Jag kan inte säga att det är mitt jobb. Men om du spelar mycket och har en stor roll måste du ge tillbaka något till laget.

Vad tänkte du när du blev petad mot Karlskrona?

– Det var deras beslut. De sa att jag inte skulle spela så då tränade jag och gjorde mig redo för nästa match i stället.

Aaltonen säger att petningen har fått honom att jobba hårdare.

– Jag var verkligen förbannad. Jag förstod att vi behövde en väckarklocka och nu funkar det, så det är bra.

Vad säger du om din egen form?

– Jag kan fortfarande bli mycket bättre. Jag saknar fortfarande lite i defensiven och jag måste jobba hårdare på det. Jag har offensiva skills, men vi kommer inte att dominera varje match. Vi måste spela bra defensivt och alla måste göra det. Jag måste bli bättre där och hjälpa laget där.

Hur svårt är det att spela bättre försvarsspel för dig?

– Det är en lagsport och du måste göra det. Jag jobbar varje dag, tittar på video och frågar vad jag ska göra i olika situationer. Det är inte svårt. Allt handlar om inställningen. Det är bara att göra det. Har du inte pucken åker du mot eget mål.

Mot Färjestad gjorde Aaltonen både det defensiva jobbet och steg fram i offensiven. 

ARTIKELN HANDLAR OM