De återtar exklusiva rättigheterna till ishockey-VM

SVT och Nent Group har rättigheterna till ishockey-VM till och med 2023.

Från och med mästerskapet 2024 och i totalt fem år återtar Nent Group sändningarna exklusivt.

Nent Group består av bland annat Viasat-kanalerna, Viaplay, TV3 och TV6.

Från och med årets ishockey-VM i Slovakien började SVT att sända ishockey-VM igen.

SVT och Nent Group delar på tv-rättigheterna från och med 2018 fram till och med 2023, i de linjära kanalerna sänder de mästerskapet vartannat år.

Ishockey-VM sänds i sin helhet på Viaplay och Nent Groups linjära tv-kanaler 2020 och 2022, samt på Viaplay 2021 och 2023.

– Vi har nio raka VM framför oss, varav sju mästerskap helt exklusivt för Nent Group. Det är en unik satsning på världens bästa hockey, säger Per Nunstedt, sportchef Nent Group Sverige.

”Del av vårt DNA”

Det som nu är Nent Group tog under uppmärksammade former rättigheterna till ishockey-VM 1989, för 30 år sedan, och sände det folkkära mästerskapet i TV3.

Där blev tv-sändningarna från ishockey-VM kvar fram till och med 2011.

Först med profiler som Lars-Gunnar Björklund, Roland ”Rolle” Stoltz och Tommy Engstrand – senare med medarbetare som Lasse Kinch, Leif Boork och Håkan Södergren.

– Det här banbrytande avtalet är lika viktigt som vårt FIS-skidavtal tidigare i år. Hockey-VM är en del av vårt DNA, och Viaplay blir nu hemvisten för denna fantastiska turnering under många år framöver. Nent Group kommer att ha det största och bästa vintersportutbudet på världens största vintersportmarknad, säger Anders Jensen, vd och koncernchef på Nent Group.

Ökat intresse

Intresset för ishockey-VM har ökat kraftigt igen de senaste åren, bland annat tack vare att spelare från NHL har haft större möjlighet att komma till turneringen.

Stanley Cup-slutspelet har flyttats bakåt och ishockey-VM framåt tidsmässigt.

Ishockey-VM 2020 spelas i Lausanne och Zürich i Schweiz, Finland är regerande världsmästare.

– När Tre Kronor spelade final för två år sedan så var det nära 2,5 miljoner tittare som följde gulddramat hos oss och lagkaptenen Mikael Backlund betonade då betydelsen av det enorma stöd som laget kände av alla de tittare som följde Sveriges framfart. Det här är en turnering som sitter djupt rotad i den svenska idrottssjälen, och även i vårt hus. När TV3 förvärvade rättigheten 1989 så var det den tidens största tv-kupp som isolerat förändrade dåtidens tv-landskap. Då visade vi 23 raka mästerskap, och nu är alltså sammanlagt nio nya VM klara, säger Per Nunstedt.

Satsar på vintersport

Från och med hösten 2021 kommer Nent Group att sända världscupen och mästerskap i längdåkning och alpint.

Tv-bolaget har också rättigheterna till bland annat NHL, KHL, CHL, junior-VM och landslagsturneringen Euro Hockey Tour.

Nuvarande rättigheterna för CHL, Champions Hockey League, har förlängts till att innefatta åren 2024-2028.

Nent Group kommer att sända alla VM-matcherna i Viaplay och i Viasats betal-tv-kanaler, samt utvalda matcher på de fria linjära kanalerna.

Numera förknippas bolagets hockeysändningar mycket med namn som Niklas Jihde, Niklas Holmgren, Erik Granqvist, Erica Carlsson och Rickard Wallin.

Och så är Håkan Södergren kvar.

2012 till 2017 var det TV4 som sände ishockey-VM.

Guider hockey:

Allt om SHL 2019/20 Allt om SDHL 2019/20 Allt om NHL 2019/20 Allt om Hockeyallsvenskan 2019/20

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!