Bostons segertåg – åtta raka i slutspelet

Bruins tog hem första finalronden

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

BOSTON. Det verkar inte gå att slå Boston Bruins.

De knockade St. Louis i första Stanley Cup-finalen i natt – och har därmed vunnit åtta raka slutspelsmatcher.

– Det är en fantastisk känsla att vara i den här situationen efter nio år i NHL. Jag bara njuter, säger Marcus Johansson, som poängen förutan stod för en ny kanonmatch, efter 4-2-triumfen hemma i TD Garden.

Misstanken att Bruins skulle vara en smula rostiga efter det elva dagar långa upphåll som följde på konferensfinalen mot Carolina stämde.

I 21 minuter.

Då spelade de stel hockey och hamnade också i 2-0-underläge mot det, inledningsvis, mer skärpta St. Louis.

– Jag vill inte skylla på nånting, det känns dumt, men vi var inte oss själva i första perioden. Vi rörde inte på fötterna, var inte inte vän med pucken och gjorde det svårt för oss själva, säger Marcus Johansson när vi möter honom efter honom efter den inledande finalmatchen.

– Men när de gjorde 2-0 precis i början av andra var det som att vi vaknade till. Efter det målet tycker jag att vi lyfte oss rejäl och tog över matchen.

”Vi blev mer fysiska”

Ja, de återstående 39 minuterna var det hemmalagets show. De kom ikapp redan i mittperioden, ökade på till 3-2 en bit in i tredje – och med drygt två minuter kvar skickade Brad Marchand in 4-2 i tom kasse.

– Det kändes jäkligt bra i de där två sista perioderna. Vi blev mer fysiska, åkte mer skridskor och skapade väldigt mycket chanser, fortsätter ”Mojo”.

Som inte noterades för några poäng, men återigen var bländande. Den 28-årige skåningen spelar definitivt sitt livs hockey just nu.

– Det är en fantastisk känsla att vara i den här situationen efter nio år i NHL. Jag tänker inte så mycket, jag bara njuter av att adrenalinet pumpar. Man blir inspirerad, konstaterar han.

Foto: Michael Dwyer / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

”Hade gärna satt den”

Det syntes inte minst när han i en sekvens i första perioden dansade in mellan två Blues-backar och helt fri satte pucken i stolpen. Det hade kunnat bli en svensk klassiker.

– Hehe, ja, det hade varit kul. Klart jag gärna hade satt den, det var ett viktigt läge i matchen. Men sånt händer. Vi får spara den tills nästa gång istället.

Bostons andre svensk, Joakim Nordström, stod för en assist till den reducering unge backen Connor Clifton krigade in i mittakten – och fanns även på isen när kedjekamraten Sean Kuraly satte matchavgörande 3-2.

– Den kedjan visade vägen ikväll. De gjorde allt åt oss och det visar, ännu en gång, att alla i det här laget kan bidra, berömmer ”Mojo”.

– Och ”Nordy” är så jäkla bra. Han spelar så viktiga minuter åt oss och får inte tillräckligt mycket beröm. Av oss här inne får han det, men inte av omvärlden. Han är en betydligt skickligare hockeyspelare än många tror.

Nästa match i serien spelas natten till torsdag. Då lovar Blues att minimera misstagen och ta färre utvisningar.

– Det var problemet. Vi mötte ett bra lag men gjorde en dålig match själva, säger coachen Craig Berube.

Laddar Matchlista

final 1 i bäst av 7

Boston–St Louis 4–2 (0–1, 2–1, 2–0)

Boston: Connor Clifton (Joakim Nordström), Charlie McAvoy, Sean Kuraly, Brad Marchand. Målvakt: Tuukka Rask 90,0 procent. St Louis: Brayden Schenn, Vladimir Tarasenko. Målvakt: Jordan Binnington 91,9 procent. Boston leder med 1-0 i matcher.

Boston leder med 1–0 i matcher.

Stanley Cup 2019: SPELSCHEMAT FÖR FINALEN:

Match 1: Boston–St Louis, 4–2.

Match 2: Boston–St Louis, 02.00, natten mot torsdag 30 maj, svensk tid.

Match 3: St Louis–Boston, 02.00, natten mot söndag 2 juni, svensk tid.

Match 4: St Louis–Boston, 02.00, natten mot tisdag 4 juni, svensk tid.

Ev. match 5: Boston–St Louis, 02.00, natten mot fredag 7 juni, svensk tid.

Ev. match 6: St Louis–Boston, 02.00, natten mot måndag 10 juni, svensk tid.

Ev. match 7: Boston–St Louis, 02.00, natten mot torsdag 13 juni, svensk tid.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!