Stjärnan utfryst – efter jättetabben

”Sensationellt – borde stämmas för tjänstefel”

Foto: John Locher / TT / NTB Scanpix
Vadim Sjipatjov

avAndreas Käck

HOCKEY

Världsmästare, poängkung och tilltänkt förstecenter.

Just nu spelar Vadim Sjipatjov, 30, inte ens ishockey.

Den ryske stjärnan är utfryst – efter en jättetabbe från Vegas Golden Knights klubbledning.

Natten till i dag spelade nya NHL-laget Vegas Golden Knights sin historiska hemmapremiär i T-Mobile Arena och det slutade i en imponerande 5-2-seger mot Arizona Coyotes.

Extra imponerande med tanke på att lagets tilltänkte storstjärna saknades.

Vadim Sjipatjov var nämligen inte ens ombytt.

Den ryske poängmaskinen befinner sig visserligen i Lag Vegas, tillsammans med sin fru, som inte pratar engelska, men någon hockey spelar han inte.

Han är nedskickad till farmarlaget i AHL, där han enligt uppgift vägrar att spela.

Har för många spelare

Anledningen? Klubbens general manager George McPhee samlade på sig på för många ”dussinspelare” under sommarens expansionsdraft och eftersom det bara finns plats för 23 spelare i truppen måste några spelare offras och skickas ner till AHL, alternativt trejdas (bytas) bort.

Valen föll på Vadim Sjipatjov (lagets tilltänkte förstecenter) och Shea Theodore (22-årig backtalang som många trodde skulle bli Vegas bärande försvarsspelare).

Varför?

För att de tillhör den kategori spelare som inte behöver passera waivers för att skickas ner och som således inte kan ”stjälas” av något annat lag.

”Är sensationellt”

Det naturliga hade varit att skicka ner någon av de på pappret sämsta backarna som Griffin Reinhart, 23, eller Jon Merrill, 25, och alltså riskera att tappa dem på waivers. Men GM George McPhee tycks se en framtid för minst en av dem varpå han just nu låter båda få chansen att visa upp sig. Något som förvånar NHL-experterna.

”Helt ärligt så är det här sensationellt. Någon borde stämmas för tjänstefel”, skriver exempelvis Yahoo-bloggen Puck Daddy.

Ett annat alternativ är alltså att trejda bort någon av de sämre spelarna – Vegas verkar redan ha en långsiktig strategi om att samla på sig så många draftval man bara kan – men hittills verkar inget annat lag vara intresserat av någon sådan trejd, och det hela har alltså lett till att två av lagets på pappret bästa spelare sitter fast i frysboxen.

– Vi jobbar med saken. Men i nuläget kan jag inte sätta något datum för när det här kommer kunna vara löst, säger George McPhee enligt amerikanska medier.

Uppges vara rasande

Uppgifter har gjort gällande att Vadim Sjipatjov är rasande och att han redan hotat med att återvända hem till Ryssland och KHL.

Detta har dock förnekats av spelarens agent, Petr Svoboda, och GM George McPhee.

– Han har kontrakt med oss, säger McPhee.

Han hoppas att situationen löser sig inom kort.

– Det handlar förstås inte om att spelarna (Sjipatjov och Theodore) skulle vara för dåliga. Vi kommer ta tillbaka dem så fort vi kan, fortsätter McPhee.

Nu är det upp till honom att lösa kaoset.

Annars kommer spelaren som gjorde 76 poäng på 50 matcher i KHL i fjol sitta kvar på sitt hotellrum i Vegas utan att göra det han har betalt för att göra – spela hockey.

NHL-svenskarnas amerikanska smeknamn 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL

Ishockey