”Smärtar mig när oskyldiga drabbas”

Publicerad 2022-03-11

LEKSAND. Före detta soldaten Joakim Fagerwall håller på att göra det omöjliga och rädda Djurgården ifrån kvalspel.

Samtidigt följer han med skräck det som sker i Ukraina.

– Tragiskt att vi inte kommit längre 2022 och det jag ser är att det inte finns någon som helst linje med kriget, säger Djurgårdens tränare.

Just nu pågår en väpnad konflikt i Ukraina och Ryssland slår med full kraft på sitt grannland med all vapen-kraft som man kan få fram. En spänd situation som vi just nu inte vet hur den slutar.
För Joakim Fagerwall är kriget speciellt och efter att ha genomgått militärutbildning i Sverige valde han att tjänstgöra två sejourer utomlands som FN-soldat i forna Jugoslavien samt i Libanon.

– Jag har varit där det varit krig, inte där det är krig. Det berör mig oerhört mycket det som sker. När jag inte håller på med hockey så följer jag eländet med stor inlevelse. Skulle det hända något i Sverige så blir jag nog inkallad, om jag fortfarande duger, säger Fagerwall.

”Finns ett liv utanför hockeyn”

Han blir känslosam under intervjun när kriget i Ukraina kommer på tal. Han känner för lokalbefolkningen och alla som drabbas, givetvis. Han har sett på nära håll vilka skador ett krig medför. Ett lidande som tar lång tid att läka, om det någonsin gör det.

– Jag vill hålla mig uppdaterad och vill ha koll på vad som händer. Det smärtar mig att så många oskyldiga drabbas och vi pratar om det som sker i Ukraina med laget. Vi har många unga spelare som behöver ventilera och det är nyttigt. Kanske kan ge lite perspektiv till vad vi håller på med och att det finns ett liv utanför ishockeyn. Man behöver inte vara rädd på isen. Man ska njuta av att spela ishockey, säger Fagerwall.

Alla svaren: Spelet bakom Djurgårdens förvandlig – stor intervju med K-G Stoppel