IK Oskarshamn

Oskarshamn skickar flest spelare till OS: ”Inte många som trodde det”

Av: 

Jonathan Nilsson

HOCKEY

Fyra spelare.

Inget lag i SHL skickar fler till OS än IK Oskarshamn.

– Det var inte många som trodde det inför säsongen, säger klubbens general manager Thomas Fröberg.

Bröderna Tomas och Hynek Zohorna togs ut till Tjeckiens OS-lag. Därefter tog IK Oskarshamns backklippa Brian Cooper plats i den amerikanska truppen.

Under fredagen står det även klart att centern Fredrik Olofsson åker till Peking.

– Kul att han får chansen och har tagit det klivet i Oskarshamn. Han har varit så tongivande i SHL. Jag kan inte se så många centrar som bättre än honom faktiskt. Men det är svårt att komma med och få förunnat, säger klubbens general manager Thomas Fröberg.

Oskarshamn, som var tippade i botten inför säsongen, slåss om en topp sex-plats i SHL och skickar alltså hela fyra spelare till OS.

– Det finns några klubbar som är extra bra på att utveckla spelare. Och vi är en av dem, tycker jag.

Fredrik Olofsson och Brian Cooper

Tittar på att förstärka

Ni har samtidigt ett tufft spelschema framför er. Funderar ni på att förstärka truppen?

– Vi tittar faktiskt på det. Men jag vill inte gärna ha en spelare bara för en kort tid i sådana fall. Jag skulle gärna vilja plocka in någon för ett längre perspektiv i sådana fall. Men vi kommer spela någon match under OS, annars får vi gå med lite kort folk annars. Vi har några duktiga juniorer.

Skellefteå AIK har i dagsläget två OS-uttagna spelare, målvakten Strauss Mann (USA) och backen Jonathan Pudas. Dessutom kommer lagets materialförvaltare Mikael Lundström att åka med Tre Kronor till Peking.

Utöver det är forwardsduon Tom Künhackl och Stefan Loibl uttagna i Tysklands bruttotrupp, så Skellefteå kan likt Oskarshamn tvingas avvara fyra spelare under OS.

– Det är så klart kul för våra killar att få den här möjligheten. Vi har vetat om att det har funnits ganska stor sannolikhet till ett sådant utfall och det får vi förhålla oss till. Det är lite tufft, men ändå bra att vi har spridning i olika lagdelar, säger Skellefteås general manager Erik Forssell.

”Det behöver inte bli så”

För att en klubb i SHL ska kunna ställa frågan om att skjuta upp en match ska de ha två spelare fler uttagna än motståndaren.

– Det finns ett ramverk på ett ungefär. Men samtidigt är det tufft att ställa in matcher som läget är med covid och hur ansträngt spelschemat är, säger Forssell.

Så det behöver inte bli så att ni skjuter upp en match mot ett lag som inte har några OS-uttagna spelare, exempelvis?

– Nej, det behöver inte bli så.

Frölundas sportchef Fredrik Sjöström förfogar över att lag som också kan tvingas klara sig utan fyra spelare, då målvakten Matt Tomkins väntas tas ut i Kanadas OS-trupp.

– Vi kommer spela våra matcher under OS, så är det. Det har vi varit förberedda på. Vi har juniorer som kan fylla på. Det är så vi resonerar i första hand, säger Sjöström om möjligheten att skjuta upp matcher.

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Wennerholm: Kan tappa halva backsidan till OS

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

IK Oskarshamn

SHL Svenska hockeyligan

Frölunda HC

Skellefteå AIK