Avslöjar: Djurgården förändrar bland tränarna

Publicerad 2021-12-02

Djurgården förändrar på upplägget i ledningen runt laget.

Sportchefen Joakim Eriksson har fått en mer aktiv roll i matcherna.

– Det är något vi har diskuterat oss fram till och blir ett väldigt bra stöd, säger Nichlas Falk.

Följ ämnen i artikeln

Den 25 oktober lämnade Barry Smith som huvudcoach i Djurgården på grund av de dåliga resultaten.

De tidigare assisterande coacherna Nichlas Falk och Mikael Aaro fick ta över med delat huvudansvar.

Många har ifrågasatt både varför Djurgården inte tar in ytterligare en coach och inte har en utpräglad huvudcoach.

”Är verkligen delaktig”

Nu har Djurgården agerat genom att låta sportchefen Joakim Eriksson få en närmare och större roll runt laget.

Nichlas Falk
Nichlas Falk

– Ett par ögon till gör sitt så klart. Joakim Eriksson blir mer involverad från läktarplats. Han ska hjälpa mig och Mikael Aaro i större utsträckning och är med nere i omklädningsrummet i periodpauserna. Han är verkligen delaktig i hur det går till nu, säger Nichlas Falk.

Joakim Eriksson har i sin nu utökade roll en mer övergripande koll uppe från läktaren på matcherna.

– Med sin överblick ovanifrån ser han detaljer som jag och Mikael Aaro kan missa nere i båset. Vi har jobbat så här sedan två matcher tillbaka och det har fungerat mycket bra och varit positivt för våra prestationer. Sedan har Joakim Eriksson inte en sådan roll att han är hands on i båset eller är med på isen på träningarna, säger Nichlas Falk.

Ikonen på isträningarna

Fystränaren Jimme Ölvestad har också fått en större och aktiv roll när han är med på isen under träningarna.

– ”Jimmpa” gör ett jättejobb på isträningarna där han stöttar och är med och driver på. Samtidigt som han fortfarande är fystränare, så han dubbeljobbar nu, säger Nichlas Falk.

Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson får större roll i Djurgården
Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson får större roll i Djurgården

Skellefteå har tidigare med framgång haft delat huvudansvar bland coacherna i SHL.

När Bert Robertsson fick sparken från Linköping förra säsongen så hade också Daniel Eriksson och Johan Åkerman delat huvudansvar, men Niclas Hävelid togs in som tredje coach i båset.

I Hockeyallsvenskan är det vanligare med en huvudcoach och en assisterande coach.

– Jag är ju van att jobba så här med två coacher i båset, jag har gjort det i Södertälje i många år. Jag tycker att vi har kunnat hantera det här på det sättet som vi har gjort förut där. Vi har haft en tydlig uppdelning, säger Nichlas Falk.

Mikael Aaro har huvudansvaret för defensiven och boxplay, Nichlas Falk har huvudansvar för offensiven och powerplay.

Svårt att må bra

Det är påtagligt utifrån att personerna i Djurgården har varit pressade och stressade över den sportsliga situationen.

– Det är klart att jag lever med det här dygnet runt och försöker vrida på saker till höger och vänster. Det gäller ändå att försöka hitta andrum och tid med familjen för att tänka på något annat, annars blir man tokig. Att det är väldigt svårt går inte att komma ifrån. Jag tycker ändå att jag klarar att hantera det hyfsat bra. Det är en aktiv familj och många olika sporter för barnen, där hämtar jag kraft, säger Nichlas Falk.

Både han och övriga runt laget pratar mycket om att försöka hålla humöret och inställningen uppe.

– Det vi måste göra och försöker göra hela tiden som tränare är att komma med energi och glädje till killarna, under matcherna handlar det också om att vara väldigt aktiva i båset. Det tycker jag att vi klarar av. På det sättet känns det bra. Sedan är det grejer i spelet som behöver bli bättre. När spelarna tar till sig allt som i senaste matchen, så blir det lättare, säger Nichlas Falk.

Spelade uppoffrande

Efter fem raka nollpoängare vann Djurgården med 3–0 hemma i ödesmatchen mot Malmö och höll nollan för första gången den här säsongen.

Lättnaden märktes på att det kom tillbaka en sundare färg i ansiktet på spelare och ledare både efter matchen och träningen dagen efter.

– Det är så klart väldigt mycket lättare när man vinner, framförallt på sättet vi gjorde det mestadels av tiden. Vi krigade, gjorde detaljerna rätt och visade inställning. Det var bra för killarna att det gav resultat. Det går inte att börja i den änden med finlir. Det här måste fram varje match nu. En seger gör ingenting, mer än att det ger oss ett bevis och trygghet att det fungerar när vi gör rätt, säger Nichlas Falk.

Käftsmäll på käftsmäll

Fortfarande är frånvaroläget ansträngt med allvarliga skador på ledande spelare.

Manuel Ågren och Niklas Svedberg är borta resten av säsongen, Jacob Josefson, Marcus Högström och Paul Carey är långtidsskadade.

Den senaste tiden har också Linus Arnesson och Linus Videll varit sjuka.

Det har också varit turbulens runt laget när Linus Videll har anmält klubben för kränkande särbehandling.

– Det har gått till den gränsen att det nästan inte går att göra annat än att skratta åt allt som händer med spelare borta. Den där listan innan matcherna med laguppställningarna har en ruta med frånvarande spelare, vår ruta räcker inte till. Medan de andra har två-tre spelare. Det vi i tränarteamet kan göra är att lägga energi på de spelare som finns tillgängliga, så får det medicinska teamet ta hand om de övriga, säger Nichlas Falk.

Söker flera nyförvärv

Var tycker du att det är mest akut att förstärka laget just nu?

– När Niklas Svedberg gick sönder och är borta hela säsongen, så är det klart att målvaktssituationen är något vi behöver få till. Jag skulle inte säga att det är jättebråttom, men på sikt så behöver vi göra någoty. Carl Lindbom är backup bakom Mantas Armalis, men är 18 år och relativt oprövad. Han gör i alla fall ett jättejobb på träningarna, men det som är osäkert är hur han håller över flera matcher om det skulle bli så. Sedan har vi långtidsskador på back- och forwardssidan. Det är klart att vi behöver få in spelare för att både bredda och spetsa truppen nu när vi är så sargade.

Hur insatt är du i situationen vad som har hänt kring Linus Videll?

– Jag har inte speciellt bra koll på det. Nu har han ju varit borta för att han har varit sjuk. Det känns bara bra att han är frisk och på väg tillbaka nu, det känns bara bra att ha honom här i laget igen och se honom ute på isen.

Dryg vecka kvar

På de sju sista matcherna innan juluppehållet som Joakim Eriksson har kallat lagets SM-final så står det nu 1–2 i matcher efter underläge 0–2.

Segern senast innebar att utrymmet till just Malmö ovanför kvalstrecket krympte till sju poäng.

För Djurgården väntar Oskarshamn borta torsdag, Brynäs borta lördag, Växjö hemma torsdag och Växjö borta lördag.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!