Avslöjar: Infekterad konflikt efter brutna avtalet

Publicerad 2022-06-16

I mitten av april skrev Örebro ett tvåårskontrakt med Tom Nilsson värt över tre miljoner kronor.

Sex dagar senare kom chocken då den förre djurgårdsbacken via mejl fick besked att hans nya arbetsgivare ville bryta avtalet.

– Klart det är en jättetuff situation, jag kan bara hoppas att det löser sig, säger Tom Nilsson.

Följ ämnen i artikeln

Både Expressen och Nerikes Allehanda har tidigare skrivit om uppgifterna att Örebro vill bryta kontraktet med Tom Nilsson.

Situationen mellan Tom Nilsson och Örebro är unik i SHL.

Den 16 april presenterade Örebro att de gjort klart med den landslagsmeriterade backen. Fem dagar efter att kontraktet undertecknats åkte Tom Nilsson till Örebro för att träffa sin nya arbetsgivare, titta på ny lägenhet och även svara på frågor om sin fysiska status.

Dagen efter, sex dagar efter att kontraktet undertecknats, kom ett mejl från Örebro där de helt sonika meddelade att de ville bryta avtalet.

Nu har tvisten pågått i snart två månader.

Örebros general manager Stefan Bengtzén bekräftar att allt inte är som det ska, men är i övrigt ytterst fåordig.

– Det finns frågetecken där, vi vet inget mer nu. Det är inget jag kan kommentera, det är känsligt, säger Stefan Bengtzén.

Klartecken från två läkare

Den första anledningen till att Örebro ville bryta kontraktet var att klubben ansåg att Tom Nilssons knä inte var i tillräckligt bra skick.

I slutet av januari kom beskedet att Tom Nilssons förra säsong i Djurgården var över på grund av en korsbandsskada. Det krävdes ingen operation och sedan dess har han kört rehab för att bygga upp knäet igen.

– Jag är redan klar med min rehab och redo för nästa säsong. Det har gått jättebra, säger Tom Nilsson.

Med tanke på det känsliga läget vill han inte kommentera övriga frågor.

Men enligt vad Sportbladet erfar finns utlåtande och intyg från två olika läkare i Stockholm om att hans knä är helt återställt för SHL-spel. Information som även Örebro ska ha fått efter dialog med läkare innan man skrev på kontraktet.

Tom Nilsson ska inte ha genomfört några fysiska tester under sitt besök i Örebro, utan enbart svarat på ett antal frågor.

I det standardavtal som SHL har finns det med att en klubb kan bryta kontraktet inom en vecka om inte spelaren anses klara en läkarundersökning.

Det är den klausulen som Örebro har använt för att bryta kontraktet.

En klausul som SHL själva har infört men som inte går i takt med kollektivavtalet. Även spelarfacket Sico ska vara inblandat i den infekterade konflikten.

Från början uppgav Örebro att orsaken till den snabba vändningen var Tom Nilssons knä, men de senaste veckorna har det vänt till att handla om det totala hälsotillståndet.

Där ska bland annat en axelskada för sju år sedan och en ljumskskada för fyra år sedan tagits upp.

Tom Nilsson.
Tom Nilsson.

Värvat annan högerskjutande back

Sedan beskedet kom har Tom Nilsson tvingats träna på egen hand i Stockholm och inte heller fått ut någon lön från Örebro.

Enligt Sportbladets uppgifter är kontraktets totalvärde är en bra bit över tre miljoner kronor.

Nu är inte Tom Nilsson välkommen att spela med Örebro och kan inte göra klart eller förhandla med någon annan klubb så länge parterna inte har nått en uppgörelse.

– Klart det är en jättetuff situation. Jag kan bara hoppas att det löser sig, säger Tom Nilsson.

Efter att Tom Nilsson blivit klar har Örebro också skrivit kontrakt med högerskjutande backen Filip Berglund som tillhört Edmonton Oilers.

Dessutom försöker Örebro att lösa tjeckiske backen Libor Sulak som var på framgångsrikt lån från Admiral Vladivostok under säsongen.

Tom NIlsson från Tyresö har fem SHL-säsonger i Djurgården och två SHL-säsonger i Frölunda bakom sig.

Det har också blivit spel i Tre Kronor under fem säsonger, två säsonger i AHL och tre säsonger med Mora i Hockeyallsvenskan.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!