Äntligen storspel av Henrik Lundqvist

HOCKEY

Räddade 37 skott

Foto: Henrik Lundqvist stod för 37 räddningar i mötet med Tampa Bay.

TAMPA. The King is back!

Henrik Lundqvist gjorde en riktig kanonmatch och baxade sitt New York Rangers till en tung bortaseger mot Tampa när han i natt återvände till kassen efter tre matcher på bänken.

– Ja, det är kul att ha den här på sig för en gångs skull, säger han med snett leende till Sportbladet när han efter 4–3-segern sitter och poserar i den berömda Broadway-hatten.

Jo, ”Kung Henrik” släppte in tre mål mot Tampa i natt och åtminstone ett av dem hade han han velat ha tillbaka, men likafullt:

Den svenske målvaktsstjärnan gjorde en av sina allra bästa matcher för säsongen, svarade på åtskilliga av de sammanlagt 40 skott Lightning avlossade för riktigt avancerade räddningar och var huvudorsaken till att Rangers överlevde en tredjeperiod då hemmapressen var konstant.

– Hela andra halvan av matchen tycker jag de kom hårt och jag är glad åt att jag lyckades spela mitt eget spel då, säger han när vi träffar honom i omklädningsrummet i Tampa Bay Forum efteråt.

– Ibland kan det vara skönt att få lite tryck på sig och tvingas jobba hårt. Det har varit många matcher när jag bara stått där och så har det blivit kontringar och frilägen. När man krigar på det här sättet hinner man inte tänka så mycket, man bara spelar.

Hyllas av lagkamrater

Lagkamraterna var också glada över att se sin gamle frälsare i gammal fin form igen.

– Ja, det var riktigt roligt att se honom spela så bra. Det var helt klart ”Henke” som räddade oss i sista perioden. Dom började spela bra då och vi blev för passiva, men han var grym, säger Carl Hagelin.

Så det blev inte mycket till diskussion om vem som skulle få bära Broadway-hatten efteråt – den Rangers-spelarna kollektivt ger till den de tycker svarat för den mest avgörande insatsen efter segrarna.

– Det är kul att ha den på sig för en gångs skull, flinar Lundqvist.

”Sätter hård press på mig själv”

Han beskriver det som hänt under säsongen, när han blivit petad och allvarligt ifrågasatt för första gången under NHL-karriären, som en helt ny erfarenhet, något han aldrig varit med om tidigare – men menar samtidigt att pressen inte är hårdare än vanligt när han, som i natt, får chansen att revanschera sig.

– Nej, inte utifrån, det är det inte. Däremot sätter jag hård press på mig själv. När man inte når sin kapacitet så blir man ju besviken på sig själv, förklarar han.

– Men jag är ju medveten om hur det gått, det är inte så att jag bara gått ut och spelat. Det ligger mycket hårt jobb och fokusering bakom, det är det jag måste göra, fokusera på varje detalj och jobba mig igenom det här.

Med segern i natt vann Henrik en helsvensk målvaktsmatch också, för i Tampas kasse stod Anders Lindbäck.

Han stoppade 25 skott och gjorde även han några fina räddningar, särskilt i början, men det var alltså kungen som var kung.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL