Malmös nyförvärv har spelat tre matcher utan giltigt arbetstillstånd

avPeO Larsson, Ha Ab

MIgrationsverket: ”Det bryter mot arbetslagstiftningen”

Malmös nyförvärv David Liffiton, 29, har spelat tre matcher för Malmö utan giltigt arbetstillstånd.

Nu är frågan om klubben blir av med de tre poängen laget tog mot Bik Karlskoga.

– Det kan jag inte svara på. Jag måste få mer information, säger svensk ishockeyförbundets tävlingschef Mikael Lundström.

Den 5 november meddelade SHL-laget Färjestad att man gör sig av med kanadensiske backen David Liffiton. Den 26 november blev han klar för allsvenska Malmö och dagen efter debuterade han för sin nya klubb.

Liffiton har nu spelat fem matcher för Malmö – men Sportbladet kan avslöja att han spelade de tre första, mot Almtuna (förlust), Bik Karlskoga (seger) och Mora (förlust), utan giltigt arbetstillstånd.

”Får inte vistas i landet”

– David Liffiton har ett arbets- och uppehållstillstånd från den 5 december 2013 till den 30 april 2014, säger Sophia Öhvall Lindberg, pressinformatör på Migrationsverket.

– Då han saknat både arbetstillstånd och uppehållstillstånd är det inte okej att arbeta i Sverige. Det bryter mot arbetslagstiftningen och han får heller inte vistas i landet när han inte har uppehållstillstånd.

Kan han bli bestraffad?

– Eventuell bestraffning är inte en fråga för oss. Vi är bara en myndighet som ska avslå eller bevilja en ansökan och utifrån de uppgifter vi har fått in har vi beviljat det från den 5 december, säger Öhvall Lindberg.

Vem beslutar om eventuell bestraffning?

– Det är rättsvårdande myndighet, när det handlar om idrottsrörelsen kan jag inte svara på exakt hur det ligger till.

I svenska ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser står:

”Förening som spelat match med okvalificerad spelare ska anses ha förlorat matchen. Om den icke felande föreningen vunnit matchen gäller det uppnådda målresultatet. I annat fall räknas målresultatet som 5–0”.

Detta skulle i så fall betyda att Malmös 5–3-seger borta mot Karlskoga förvandlas till 0–5-förlust.

”Låter märkligt”

Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Mikael Lundström låter förvånad när Sportbladet informerar honom om Migrationsverkets uppgifter:

– Malmö har sagt till oss att det är grönt att byta arbetsgivare utan något nytt arbetstillstånd och vi har gått på deras uppgifter och registrerat honom som deras spelare. Det ska vara grönt, säger Lundström.

Vi har kollat med Migrationsverket och enligt dem har Liffiton arbets- och uppehållstillstånd först från den 5 december.

– Det låter märkligt i så fall. De presenterade dokument till oss och när vi frågade om han har arbetstillstånd så har Malmö svarat att det är så. Bevisbördan ligger på föreningarna och alla vet att det är deras sak att införskaffa ett arbetstillstånd.

”Måste få mer information”

Har Malmö ljugit för er?

– Det vill jag inte uttala mig om förrän jag har benat ut det här.

Vad kan de bli aktuellt med för straff?

– Det kan jag inte heller svara på. Jag måste få mer information.

Som en parallell värvade Brynäs nyligen amerikanske forwarden Ryan Thang, 26, från Mora, men Brynäs bröt korttidskontraktet redan efter en dag eftersom klubben hade missat att en spelare behöver söka om sitt arbetstillstånd om man varit i Sverige i mindre än sex månader och går från en arbetsgivare till en annan.

Sportbladet har sökt Malmös sportchef Patrik Sylvegård, som har lovat att återkomma senare under dagen.

ARTIKELN HANDLAR OM