Domarbasen: Rätt att ge matchstraff

Publicerad 2013-10-24

Men HV:s buse slipper ytterligare avstängning

Kyle Beach fick matchstraff efter tacklingen mot FBK:s Tomas Hyka.

Fel – enligt både expertisen och HV:s tränare Ulf Dahlén.

Rätt – enligt domarbasen Peter Andersson.

Det var under gårdagens bottenmöte mellan Färjestad och HV71 som Kyle Beach mosade Tomas Hyka, som krossade en tand och spottade blod. Enligt NWT blir Hyka borta i minst två veckor på grund av en axelskada.

Domarna Marcus Vinnerborg och Mikael Nord gav Beach matchstraff, ett beslut som kritiserades av C Mores experter Leif Boork och Thomas Johansson, samt HV:s tränare Ulf Dahlén.

– Jag har bara sett det på jumbotronen, men jag tycker att det är en okej hockeytackling och att det inte skulle varit matchstraff, sa Dahlén till Jnytt.

”Domarna ska uppgradera straffet”

På SHL:s hemsida försvarar nu domarbasen Peter Andersson domarnas beslut.

– Inledningsvis gör domarna bedömningen att spelaren i Färjestad inte är skadad efter tacklingen då han åker till båset, domarna uppfattar det som att spelaren ska återkomma i spel efter omplåstring, säger Andersson till SHL:s hemsida.

– När spelaren istället lämnar spelplanen och matchen är spelaren per definition skadad och enligt gällande regelverk ska domarna då uppgradera straffet till minimum fem minuters utvisning plus game misconduct när det gäller en skadad spelare i samband med förseelsen boarding.

”Fick större förståelse”

Kyle Beach riskerar dock inte ytterligare bestraffning.

– Det som kan tilläggas är att domarna ser tacklingen, situationen och skadan i realtid och gör en korrekt bedömning när det gäller benämningen boarding. Men domarna fick större förståelse för hela situationen efter matchen när de fick tillgång till samtliga reprisbilder, säger Peter Andersson.

Följ ämnen i artikeln