Miljonskulder sänker Nyköping Hockey

Problemtyngda hockeyklubben försatt i konkurs

Nyköping Hockey har kämpat med ekonomin i årtionden.

Nu har klubbens styrelse gett upp hoppet – efter Skatteverkets nya miljonkrav.

– Det har varit mycket som jag trott skulle sänka oss. Men inte det här, säger NH:s ordförande Johan Wirf till sn.se.

Vid 18-tiden på söndagskvällen lämnade Nyköping Hockey, hemmahörandes i division 1, in en konkursansökan. Klubben har länge dragits med en ansträngd ekonomi och i januari krävdes föreningen på en miljon kronor från Skatteverket.

– Skatteverket började en revision av idrottsföreningar 2005. I fjol kom man till oss, säger ordförande Johan Wirf till Södermanlands Nyheter.

Skatt på mat irriterar

I april blev situationen akut när kronofogden spärrade alla konton och tog ut 114 000 kronor från klubben. Enligt klubbens ordförande är det extra beskattning på mat (A-truppen har fått ett mål mat om dagen) och boende för try out-spelare som blev droppen.

– Precis som en klubba och puck behöver man käk för att spela ishockey. Och eftersom man inte beskattar klubba och puck ska man inte heller beskatta käket, säger Wirf som är kritisk till hur Skatteverket har hanterat det hela.

Ungdomar drabbas

Hundratals ungdomsspelare i klubben drabbas av konkursen och får nu se sig om efter nya lag – men det kan också bli så att en ny klubb bildas.

– Det är utomordentligt sannolikt. Men det är inte den här styrelsens uppdrag att jobba för. Det vore högst olämpligt, säger Wirf.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!