Vd:n: ”Jag kommer sakna kvalserien”

Men Bengtsson nöjd med nya systemet

Örebro bortaslog Djurgården med 4–2 och säkrade en plats i nästa säsongs SHL.
Örebro bortaslog Djurgården med 4–2 och säkrade en plats i nästa säsongs SHL.

Sista kvalserien blev den bästa publikmässigt.

Snittet landade på 6 254 åskådare – men ändå läggs serien ner.

– Jag kommer sakna kvalserien på det sättet att det varit en hype kring den, säger Stefan Bengtsson, allsvenskans vd.

Örebro och Djurgården tog SHL-platserna i tidernas sista kvalserie. Men publikt kan alla inblandade klubbar jubla.

Publiksnittet för de 30 matcherna landade på 6 254 åskådare. Malmö var bäst med ett snitt på 9 275 medan Västerås lockade i snitt 4 032 personer per match.

– Det är bara ett ord för att beskriva det: succé. Vi hade en fantastisk tur publikt med att de blev just dessa sex lag, säger Stefan Bengtsson.

Head to head-möten

Men någon mer kvalserie blir det inte. Veckan före årets kvalspel inleddes gick SHL och Hockeyallsvenskan ut med det nya seriesystemet. 14 lag i SHL från säsongen 2015-16 och head to head-matcher som kval redan nästa år.

Stefan Bengtsson erkänner att han kommer sakna kvalserien.

– Ja på det sättet att det varit en hype kring den i flera år, inte minst massmedialt. Samtidigt måste vi som liga se till alla klubbars bästa. I år har fyra lag fått dra nytta av haussen. Nu utökar vi så nästa år får åtta lag chansen att spela vidare i slutspelsserien, säger han.

”Bittert för Rögle”

Men vd:n är ändå nöjd med det nya serieupplägget. Anledningen är att flera kvallag de senaste åren varit utan något att spela för inför slutomgångarna.

– Jag kan förstå om det känns bittert för Rögle att förlora med två måls skillnad. Utifrån ett sportsligt perspektiv tycker vi det blir större rättvisa med head to head. Den andra aspekten är att matcher blir betydelselösa. I supporterkretsar har det pratats om läggmatcher. Det är en diskussion som känns otrevlig, säger Bengtsson.

– Nu är spelarna professionella och gör det de kan men hockey är en viljesport. Det kan vara svårt att ta fram de extra tio procenten när man inte har nåt att spela för.

”Ska utvärdera 2017”

Hur ska ni få head to head-kvalet att bli lika slagkraftigt som kvalserien?

– Om man tänker sig de sex kvallagen i tre kvalmatcher: AIK-Djurgården, Örebro-Västerås och Malmö-Rögle. Klart det är fulla arenor. Jag är övertygad om att publiken kommer gilla upplägget. Sedan finns det andra saker att jobba med. Man vet inte till vilka matcher man kan sälja biljetter för man kan inte sälja biljetter till matcher som kanske inte spelas.

Röster har höjts för att det i och med det nya systemet blir svårare för allsvenska lag att gå upp till SHL.

– Jag vill se det först. Vi ska utvärdera 2017, och då får man titta på sådana saker. Om det skulle bli tre år i rad utan att något lag går upp kanske man måste ställa sig frågan om en förändring, säger Stefan Bengtsson.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!