Skellefteå är laget att slå även i år...

avHans Abrahamsson

Sportbladets Hans Abrahamson om Brynäs-Skellefteå

GÄVLE. Brynäs slutspel är över – Skellefteås har precis börjat.

De regerande mästarna har inte glänst men de har visat klass.

Nu talar allt för ett möte med Luleå i semifinalen. Och det lär bli något helt annat.

Hans Abrahamsson.

Jag har gnällt och gnytt en del över Skellefteås spel i den här matchserien. De avslutade med att klappa till ett tröttkört Brynäs med 6–2.

Nu står vi här med 4–0 i matcher mot ett tappert kämpande Brynäs.

Skellefteå gick rent i kvartsfinalen.

Skellefteå visade klass.

Gav kredd åt Brynäs

Efteråt var tränaren Hans Wallson lättad, glad och ödmjuk:

– Vi blev ordentligt testad, det vill jag verkligen säga. Vi är stolta och glada att vara vidare och att vi hittade vägar att vinna mot Brynäs.

Hans kollega Thomas Berglund bjöd tillbaka:

– Skellefteå blir svårslaget. Att ett lag ska vinna fyra matcher mot dem tror jag blir svårt.

De regerande mästarna har inte spelat sin bästa ishockey men de har gjort vad som har behövts.

I samtliga matcher har de vunnit målvaktsmatchen och även special teams, spelet i power– och boxplay. Att det var nyckeln var något som Wallson poängterade med eftertryck:

– Att vi fick ihop vårt box play och kunde stänga ner ett väldigt väldigt bra power play, det var en stor nyckel. Och (Markus) Svensson i målet… Fantastiskt att se. Framför allt i den tredje matchen gav han oss verkligen chansen att vinna.

Siktar högre än en kvart

Räkna med att det finns mer att plocka ut längre fram i slutspelet. Skellefteå har inte lagt upp träningen för att vara på topp i kvartsfinalen om vi säger så.

Medan de andra lagen ser ut att tvingas kriga hårt i sina kvartsfinaler kan Skellefteå träna på, rehabilitera skador och även få värdefull vila.

Skellefteå är laget att slå även i det här slutspelet, men chansen finns verkligen där för de lag som tar sig vidare till semifinal. Skellefteå 3.0 är bra, men givetvis inte lika bra som de två tidigare guldlagen. Så länge Brynäs orkade lyckades de skapa förvånansvärt stor press i försvarszonen.

Hatmöte väntar mot ärkerivalen

Nu talar det mesta för en semifinal mot ärkerivalen Luleå och det blir i så fall en matchkaraktär långt ifrån kvartsfinalen. Brynäs har försökt att utmana med fart och skicklighet. Luleå har inte samma skicklighet, men en enorm karaktär, tuffhet och många spelare som är byggda för slutspelshockey.

Det blir definitivt en rejäl utmaning.

Några spelare har i alla fall växt under kvartsfinalserien. Axel Holmström och Daniel Widing är två. Backen Anton Lindholm en tredje.

Andrew Calof har gjort poäng och målvakten Markus Svensson har varit genomgående bäst. Svensson är definitivt en guldmålvakt om utespelarna gör sitt.

Hårt jobb väntar för Brynäs

Brynäs säsong över. En säsong som var på väg mot ett stort misslyckande men som slutade som en normal Brynässäsong: utslaget i kvartsfinal. Den nionde kvartsfinalförlusten på femton år. Bara en gång under de här åren har Gävlelaget tagit sig förbi en kvartsfinal, det var guldåret 2012.

Det ska bli intressant att se vad tränare Berglund och sportchef Bengtzén kan uträtta nu när de får vara med från start.

För nu börjar arbetet med att delvis bygga om laget och framför allt få tillbaka de skadade spelarna. Och inte minst: se till att de undviker nya långtidsskador kommande säsong.

Brynäs har varit extremt skadedrabbat under de senaste åren och det är givetvis inte bara tillfälligheter och otur. En rejäl satsning på den medicinska apparaten kan vara nog så viktigt som att lägga pengar på spelare.

Det håller inte att ha en potentiell toppfemma på skadelistan under stora delar av säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM