Luleå HF

Owuya: ”Jag har inte dopat mig”

Av: 

Malin Wahlberg

HOCKEY

Talar ut i klipp

Mark Owuya stängs av i ett år av Dopingnämnden.

Nu svarar målvakten i ett klipp på sin hemsida.

– Jag har inte dopat mig, jag skulle aldrig dopa mig, säger han.

Riksidrottsförbundet har stängt av Luleås målvakt Mark Owuya från all ishockey i ett år. Det var ett dopningstest under en träning i vintras som fällde 24-åringen.

Owuya ska ha låst in sig på toaletten när han ombads att göra testet, vilket är emot reglerna. Testet gjordes senare under dagen och visade då inget avvikande.

– Själva testet har inga avvikelser, men det kan ju ha manipulerats hur mycket som helst på toaletten så jag gjorde en rapport, säger dopningkontrollanten Mona Ringbjer.

”Lite irriterande”

Owuya har inte gått att nå när Sportbladet har sökt honom, men nu uttalar han sig i ett klipp på sin hemsida.

– Eftersom media tycker om att felcitera väldigt mycket av det man säger, väldigt, väldigt mycket faktiskt, känner jag bara att från och med nu kan ni gå in på min hemsida och markowuya.se och få information om vad jag gör och inte gör, säger han och fortsätter:

– För det är lite irriterande när man säger saker och så är det omskrivet eller omformulerat och det är inte det man har sagt. Jag vet inte om det är lagligt över huvud taget så jag struntar i att svara på det och ger ut informationen via mig själv. Jag har inte dopat mig. Jag skulle aldrig dopa mig, ni kan testa mig när ni vill.

Om Owuya inte hade gjort testet hade han stängts av i två år, men målvakten blev alltså straffad för att han avvek innan kontrollen.

– Regelverket säger klart och tydligt att man måste vara under uppsikt och när han går in själv och låser in sig på toaletten bryter han mot reglerna, säger Ringbjer.

Överklagar domen

Enligt Luleå Hockeys klubbdirektör Thor Stöckel kommer Owuya att överklaga domen, men tills dess kommer han inte att träna med klubben.

– Han är formellt avstängd så det är vår skyldighet. Nu måste vi få mer information och prata med alla berörda parter i lugn och ro.

Hur ser hans framtid i klubben ut?

– Det kan jag inte ta ställning till fullt ut förrän överklagan gjorts. Därefter får vi ta ställning. Av det jag förstått handlar det inte om dopning utan något som skett i processen under det här träningspasset mellan den vanliga träningen och målvaktsträningen. Jag vet inte om det är en kommunikationsmiss eller missförstånd som gjort att dopningsnämnden reagerat.

Enligt dopingkontrollanten har han gått in på toaletten när han ombetts göra testet.

– Det har jag inga uppgifter om så det kan jag inte kommentera.

Men era spelare är medvetna om att det är mot reglerna att avvika när man ska testas?

– Våra spelare ska känna till hur regelverket ser ut. Men exakt hur det gått till vet jag inte, eventuellt är det ett missförstånd eller oklar information. Tills vi vet mer kan jag inte säga så mycket mer.

Owuyas avstängning gäller till den 6 juli 2015. Överklagan ska vara gjord senast 28 juli 2014.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Luleå HF