”Har frågat om han kommer sitta och räkna dagarna...”

HOCKEY

René Bourque, 35, sköt Djurgården till seger.

Men oron i klubben kvarstår – hur motiverad kommer kanadensaren att vara efter OS?

– Jag har frågat honom om han bara tänker sitta och räkna dagarna innan han får åka hem, säger sportchefen Joakim Eriksson.

– När jag kommer tillbaka går jag för SM-guldet, säger Bourque själv efter 3–1 mot Örebro.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

När René Bourque skrev på för Djurgården i slutet av augusti blev han en av SHL:s mest meriterade spelare med sina 725 NHL-matcher.

Och redan vid ankomsten till Stockholm var 35-åringen väldigt öppen med att OS i Sydkorea i februari var den största anledningen till Sverige-flytten.

– Jag vill spela i en bra liga för att kunna delta på OS och jag borde ha en stor chans till att komma med ifall jag spelar bra här. Det är en av de största orsakerna till varför jag kom hit. Jag hade andra valmöjligheter men detta var det som kändes bäst, säger spelaren som 2010 deltog i sitt hittills enda världsmästerskap med Kanada, sa Bourque i en intervju med Sportbladet i samband med ankomsten.

Två mål i första perioden

Och i Djurgården har kanadensaren gjort succé.

Ett tag, inledningsvis, toppade han SHL:s målliga och på 20 matcher har han gjort 9 mål och 6 assist.

I kväll låg han bakom 3–1-segern mot Örebro med två fullträffar i den första perioden.

Först hittade han en lucka mellan benen på Eero Kilpeläinen och sedan vispade han in en studspuck högt bakom Örebromålvakten – båda gångerna framspelad av Andreas Engqvist.

– Jag känner att jag blir bättre och bättre. Jag vill göra skillnad, säger Bourque.

Med sin hårda spelstil är han ett slutspelsvapen i SM-slutspelet – om han fortfarande har viljan…

”Duktig på att ge rätt svar”

Det finns vissa tveksamheter om Bourque – som berättar att han är garanterad en OS-plats – verkligen går för fullt även efter spelen i Sydkorea.

– Vi har pratat mycket om det när han sajnade. Jag frågade honom vilken typ av spelare han kommer att vara när han är tillbaka från sitt livs dröm.. Kommer din fru och dina barn åka hem då och du bara sitter och räknar dagarna när du också får åka hem? Eller vi du vara med på resan? säger Joakim Eriksson, Djurgårdens sportchef.

– Alla kanadensaren är ju duktiga på att ge de rätta svaren och de har han ju sagt. Men vi får se där och då. Spelar René passionerat är det en superspelare att ha i ett slutspel, men spelar han inte passionerat har vi andra spelare, fortsätter han.

Bourque berättar själv:

– Då skiftar jag tillbaka fokus på slutspelet här. Då vill jag vinna SM-guld. Jag tror inte det kommer bli så svårt att skifta tankarna.

Experterna tippar: Så slutar SHL 00:23
ARTIKELN HANDLAR OM