”Var inte ens hälften så bra som han är nu”

Karlssons hyllning till Dahlin

Foto: Bildbyrån/Jimmy Wixtröm
Erik Karlsson hyllar Rasmus Dahlin.
HOCKEY

Rasmus Dahlin, 17, spås bli Sveriges nästa stjärnback.

Nu hyllas han av Erik Karlsson, 27.

– Jag var inte ens hälften så bra som han är nu, säger NHL-svensken till hockeysverige.se.

Mycket av snacket inför OS-hockeyn har handlat om Rasmus Dahlin, 17.

Supertalangen, som ligger i topp på NHL:s draftrankning, kommer att bli den yngste svenska spelaren i OS-historien om han får spela och har redan blivit utsedd till OS-hockeyns stora höjdpunkt av flera experter.

Dahlin kommer att vara den mest spännande unga spelaren i ett OS sedan Peter Forsberg 1994 – och han slutade med att bli ett frimärke”, skrev Ken Campbell på The Hockey News i januari.

Och nu hyllas Dahlin på nytt – av Erik Karlsson, 27.

”Går inte ens att jämföra”

I en intervju med hockeysverige.se berättar NHL-stjärnan, enligt många den bästa backen i världen, att han var en av alla som följde 17-åringen under årets junior-VM i Buffalo.

– Kollar man på hur jag var när jag var i hans ålder så var inte jag ens hälften så bra som han är nu. Jag tror inte ens det går att jämföra, säger Karlsson.

Han valdes själv som nummer 15 i draften 2008 och har bland annat blivit utsett till ligans bästa back vid två tillfällen.

Både Karlsson och Dahlin är kända för sitt spelsinne och teknik, men Karlsson menar att det inte går att jämföra duon rakt av eftersom att 27-åringen ”är så pass mycket äldre och längre fram i sin karriär”.

Men han gillar vad Dahlin uträttar på isen.

”Det uppskattar man”

– Han spelar en rolig hockey fortfarande. Det är kul att se. Han vill hålla i puck och hitta bra lösningar där ute, i stället för att bara slå iväg den. Det uppskattar man att se att det finns unga killar som fortfarande gillar att spela hockey, säger Erik Karlsson, vars Ottawa just nu ligger tredje sist av alla lag i NHL.

Han hade gärna haft Dahlin som lagkamrat.

– Det hade givetvis varit roligt. Förhoppningsvis kan vi väl försöka styra upp det lite här så vi inte kommer dit. Men blir det så hade det givetvis varit en oerhörd boost för den här klubben, säger Erik Karlsson.

EXKLUSIVT reportage – Sportbladet följde Rasmus Dahlin på jobbet i Frölunda

Här är Tre Kronors trupp till OS 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM