Leif Boork: OS är mitt sista coachjobb

avMats Wennerholm

HOCKEY

ARLANDA. Damkronornas förbundskapten Leif Boork har lyft mot sitt sista tränarjobb.

Sedan är det slutcoachat.

På alla nivåer.

– Ja, något mer coachjobb blir det inte, säger 68-åringen.

Damkronorna lyfte mot OS i Sydkorea på onsdagen och det var även början till slutet på en drygt fyra år lång resa med Leif Boork som omstridd förbundskapten.

Stundtals mer turbulent än den mest oroliga långflygning.

– Ja, det har det varit, men det är ju inte någon ny situation. Men jag tycker att det känns helt naturligt att sluta och jag ska definitivt sluta med coachningen. När du blir äldre blir du lite långsammare, ja, du blir sämre helt enkelt.

– Men jag har väl en lite dörr öppen till förbundet om det är något de tycker jag kan hjälpa till med i framtiden efter fem år inom damhockeyn. Jag har ju varit med på alla nivåer och sett det mesta både internationellt och nationellt. Men det får vi väl ta efter OS. Och blir det inte så är det inget jag kommer känna något vemod över.

Bok kan komma

Hur kommer det sig att du hoppade på det här jobbet från början? Många blev förvånade?

– Ja, det blev jag själv också. Det var SOK:s Peter Reinebo som ringde och frågade en sommardag 2013 när vi var på landet. Det kom som en total överraskning. Jag hade inte haft en tanke på det. Sedan hörde Svenska Ishockeyförbundet av sig också, så de hade väl pratat ihop sig. Men det var något jag aldrig hade gjort tidigare och därför var det lite spännande att hoppa på coachjobbet igen.

Har du något planerat efter OS?

– Nej, i min ålder gäller det att inte planera för mycket. Jag har väl fått något erbjudande om att skriva en bok.

Du ska inte tillbaka som expertkommentator på CMore?

– Nej, jag har inga sådana planer eller förfrågningar. Men jag har ganska många intressen, så jag kommer inte gå sysslolös hur det än blir.

Men än är inte tränarkarriären över.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

En sista strid återstår

Det återstår ett mästerskap som samtidigt blir facit på Leif Boorks ofta kompromisslösa sätt att leda och forma Damkronorna.

Och medan de flesta ser en semifinal och ett OS-brons som den maximala prestationen, ser Boork fortfarande ett ”omöjligt” OS-guld som möjligt.

– Ja, det finns i huvudet någonstans.

Men då måste ni slå båda jättarna USA och Kanada?

– Ja, men jag tycker att damhockeyvärlden blivit mycket större. Finland slog Kanada i VM i fjol och Ryssland är alltid en stor utmaning i mästerskapen numera. Jag tror att vi på rätt dag kan göra en bra prestation mot både USA och Kanada. Sedan beror det också på hur bra motståndarna som vi möter är just den dagen. Men det är en enda match det handlar om och vi har sett i herrhockeyn att det mesta är möjligt.

– Samtidigt kommer vi få fullt upp med både Sydkorea, Japan och Schweiz i gruppspelet.

Har ni någon uttalad målsättning?

– Vi har inte diskuterat det, men tjejerna är sugna på medaljer. Och jag har sagt att vi kan komma på alla placeringar från OS-guld till att bli sjua. Samtidigt har Sverige varit fjärde till sjunde nation i alla mästerskap sedan 2007. Så vi ska nog vara ödmjuka och jobba utifrån det.

Vad ser du som godkänt?

– Jag vill inte uttrycka mig i termer av placeringar. Jag vill hellre att vi spelar avslappnat och bra och presterar på en en hög nivå nära det maximala. Det är ofta en match man står och faller med. Vinner man den blir man geniförklarad och förlorar man får man en massa kritik. Så det gäller att ta det lite lugnt inledningsvis.

Damkronornas OS-premiär är mot Japan den 10 februari.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR N
Flest landskamper i Damkronorna 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM