”Hårdaste smällen på hela säsongen”

HOCKEY

NASHVILLE. Det var inte så roligt för Henrik Lundqvist i Tampa i natt.

Han blev utbytt när Lightning med all säkerhet dödade New York Rangers säsong.

Men så hade hemmalaget 17-0 i skott också – efter en halv period!

– Det är det hårdaste något lag kommit efter oss på hela säsongen. Vi blev dominerade, säger coachen Alain Vigneault efter 5-2-smällen.

Efter de tre raka segrarna i västra Kanada förra veckan väcktes ett litet hopp om att New York Rangers skulle kunna chocka omvärlden och ge sig in i slutspelsracet – trots att ledningen i sin iver att starta en så kallad ”rebuild” trejdat bort nästan halva laget.

1 av 4 | Foto: USA TODAY Network / Sipa USA

Men det dog nog i och med förlusten mot Tampa Bay Lightning i natt.

Efter den har de nio poäng upp till strecket och med bara 14 matcher kvar att spela är det avståndet snudd på oöverkomligt – i synnerhet om man också ser till hur de spelade i västra Florida.

Lundqvist utbytt

Gästerna från norr blev fullständigt överkörda i inledningen. Lightning hade alltså osannolika 17-0 i skott – efter en halv period!

– Det är det hårdaste något lag kommit efter oss på hela säsongen. Vi blev utan tvekan dominerade, säger coachen Alain Vigneault på sin presskonferens efteråt.

Norske stjärnan Mats Zuccarello håller med.

– Man måste försöka få så här bra att åtminstone förtjäna sina segrar, men det gjorde vi inte alls och då blev det så här, säger han.

Henrik Lundqvist krigade på så tappert han kunde och hann stoppa 31 skott, men när den fjärde pucken ramlade in i andra perioden fick han kliva av.

Henrik Zetterberg nämnde inga namn, men det var ganska uppenbart vilka av sina unga lagkamrater – främst Anthony Mantha, Dylan Larkin och Andreas Athanasiou – han menade när han efter en osedvanligt håglös hemmamatch mot Vegas i natt uttryckte sin besvikelse över insatsen.

– Det är för många spelare hos oss som ägnar sig åt ”poke and hope”. Det kan kanske ge dig  själv 25-30 mål, men du kommer inte vinna nånting. Om man vill bli en riktig NHL-spelare måste man lära sig att spela på rätt sätt. Defensiven måste komma först, rasade han.

Tillställningen slutade 4-0 i Golden Knights favör. William Karlsson gjorde inget mål, men stod för en assist. Därmed toppar han nu inte bara svenska målligan utan även poängditon, före Rickard Rakell och John Klingberg.

Jacob Josefson blev lite hjälte när Buffalo slog Ottawa med 4-3.

Den 27-årige stockholmaren satte segerpucken under det straffavgörande om till sist skilde lagen åt.

Även keepern Robin Lehner hade en fin kväll. Han stoppade 37 skott under ordinarie matchtid och vann sedan sitt första straffavgörande sedan 2014.

Erik Karlsson och Magnus Pääjärvi svarade för varsin assist för Ottawa.

Det slutade surt för Colorado mot Blue Jackets i Columbus. De tappade 2-0-ledning till 4-2-underläge men kom tillbaka och utjämnade i tredje – för att sedan ändå förlora på övertid.

Carl Söderberg gjorde två mål och Gabriel Landeskog ett – och Alex Wennberg bidrog med en assist för Jackets.

Elias Lindholm slog två avgörande assist när Carolina tog sista chansen att haka på i playoff-racet genom att slå Chicago med 3-2 i United Center.

Först låg han bakom det 2-2-mål Justin Williams gjorde i början av andra perioden – och sedan fanns han med i förspelet också när Sebastian Aho avgjorde i tredje.

Svenskarna som vunnit NHL:s poängliga 00:18
ARTIKELN HANDLAR OM