Ovetjkin historisk med 600 NHL-mål

avPer Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Alexander Den Store skrev historia i natt.

Han – Alex Ovetjkin – gjorde sitt 600:e NHL-mål när Washington slog Winnipeg och blev den blott fjärde i historien att nå den milstolpen innan 1000:e matchen.

– Det känns väldigt speciellt. Detta ska jag njuta av ett tag, säger han efter 3-2-segern.

Det skulle bli Skyttekungarnas kväll i Capital One Arena, för de enda två spelarna som sprängt 40-målsvallen den här säsongen – Alex Ovetjkin och finländska fenomenet Patrik Laine – gick ju i clinch.

Men det blev ”Ovies” soloshow.

Visserligen gjorde även Laine mål, och det är enastående nog eftersom det innebär att han nu är uppe i 14 på de senaste tio matcherna, men hans ryske idol gjorde två och nådde därmed fantastiska milstolpen 600 mål.

1 av 3 | Foto: Patrick Smith / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

– Unge Laine är fantastisk och har chansen att nå samma noteringar lika fort, men ännu är ”Ovie” kungen, säger Capitals-coachen Barry Trotz. 

Det är svårt att invända.

”Väldigt speciellt”

Den 32-årige superstjärnan är alltså blott den fjärde i hela NHL-historien, efter Wayne Gretzky och Mario Lemieux och Brett Hull, som gjort 600 mål på färre än 1000 matcher (den i natt var hans 990:e) – och den tjugonde som överhuvudtaget klarat av det.

– Jag har väntat på det här ett tag och det känns väldigt speciellt att äntligen få göra nummer 600, säger han till NHL Network.

– Särskilt glad är jag över att jag fick göra det på hemmaplan, inför fans och familj och vänner. Jag kommer njuta av detta ett tag tillsammans med dem.

Han passar också på att tacka sina lagkamrater – och särskilt då Nicklas Bäckström, som stått för assisten till åtskilliga av de där 600 målen, inklusive till det ena i natt.

– ”Nicky” är en av de bästa centrarna i ligan och vi har spelat ihop hur länge som helst. Det har hjälpt mig enorm, säger Alexander Den Store. 

Fem bästa svenska poängmakarna i NHL 00:23

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM