Christoffer Ehn får chansen i NHL: ”Känns lite overkligt”

Foto: Jon Blacker / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

avDaniel Sörensen

HOCKEY

Christoffer Ehn ser ut att bli en av de största svenskskrällarna i NHL nästa säsong.

Efter en stark försäsong valde hans Detroit Red Wings att behålla 22-åringen i truppen och han slipper därmed spel i AHL.

”Känns lite overkligt, men fantastiskt kul”, skriver forwarden till Skaraborgs Läns Tidning.

Drygt 130 svenskar har inför den kommande NHL-säsongen kämpat för att ta en plats i sina respektive lag. Få är de som faktiskt lyckats.

På senare tid har spelare som Lias Andersson (Rangers) och Jonathan Dahlén (Vancouver) skickats till farmarlag i AHL. Andra svenskar lånas tillbaka till Europa.

Något av en skräll

Det var nog inte många som på förhand tippade att Lidköping-bördige Christoffer Ehn skulle kämpa sig till en plats i Detroits trupp inför den nya säsongen.

Men efter en lyckad försäsong har 22-åringen – med 147 SHL-matcher med Frölunda på meritlistan – lyckats göra sig ett namn i klubben. När Detroit under söndagen gjorde sin sista gallring inför säsongen var Ehn inte en av de spelare som skickades ned till AHL.

Klubbens svenske scout Håkan Andersson bekräftar i ett sms till Hockeysverige att det är tänkt att Christoffer Ehn gör sin NHL-debut i veckan.

”Han spelar i premiären (mot Columbus Blue Jackets) på torsdag (natten mot fredag svensk tid)”, skriver han.

”En dröm som går i uppfyllelse”

Redan 2014 draftades Ehn av Detroit (i fjärderundan), och i april 2017 skrev han NHL-kontrakt med klubben. Under fjolåret var han däremot utlånad till Frölunda.

01.30 på fredag, svensk tid, gör han äntligen sin NHL-debut.

”Det är ju en dröm som går i uppfyllelse”, skriver Ehn i ett sms till Skaraborgs Läns Tidning.

”Tycker jag haft en bra försäsong men det var inget jag förväntade mig. Ska försöka njuta och fortsätta spela till mina styrkor”, säger han om möjligheten att få visa upp sig i NHL.

LISTA: NHL-lagen som vunnit flest Stanley Cups 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM