Deveaux kan stoppas från spel internationellt

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Andre Deveaux fick elva månaders avstängning av Disciplinnämnden.

Nu kan kanadensaren stoppas från spel även internationellt.

– Det är praxis, säger Disciplinnämndens Alexander Ramsay till Sportbladet.

André Deveaux.
Foto: BILDBYRÅN
André Deveaux.

Andre Deveaux fick elva månaders avstängning av Disciplinnämnden.

Nu kan kanadensaren stoppas från spel även internationellt.

– Det är praxis, säger Disciplinnämndens Alexander Ramsay.

Rögles Andre Deveaux tilldelades det längsta straffet i svensk elitishockey när han stängdes av från 30 mars 2015 till 15 februari 2016 efter att ha gått till attack på Västerås Per Helmersson mitt under uppvärmningen.

Disciplinnämnden beslutade att kanadensaren inte får spela på nästan elva månader med motiveringen att händelsen ”har ingenting med hockey att göra och är naturligtvis helt oacceptabel”

Deveaux fick sparken från Rögle efter att överfallet uppdagats och lär inte komma tillbaka till Sverige. Men han kan stoppas från spel även internationellt.

”Inte upp till oss”

De förbund som är anslutna till internationella ishockeyförbundet brukar enligt praxis respektera andra förbunds straff.

– Vi hanterar det här som vilket annat ärende som helst. Det är alltid spelare som har utgående kontrakt och man vet inte om de kommer tillbaka till Sverige. Men det som gäller generellt är att våra avstängningar även gäller globalt. Samtidigt bygger det på att man är medlem i en svensk idrottsförening, säger Disciplinnämndens Alexander Ramsay och fortsätter:

– Om Deveaux eller någon annan sticker utomlands kan vi inte tvinga något annat förbund eller liga att rätta sig efter våra beslut, säger Ramsey som ändå menar att det är praxis.

– Nu spekulerar jag bara men det beror säkert på vilket typ av liga. Om det är någon farmarliga eller någon större liga. Men det är inte upp till oss.

Svenska ishockeyförbundet kan dock vägra att skriva under det transferkort som Deveaux behöver för en internationell övergång, enligt SVT. En paragraf i IIHF:s reglemente kan också stoppa kanadensaren.

– Det finns en paragraf som de brukar använda sig av, som säger att om något har vanärat hockeyns rykte kan de underkänna övergången, säger Szymon Szemberg, tidigare kommunikationsdirektör på IIHF och nu presschef på Champions Hockey League, till SVT Sport.

De Nordamerikanska ligor är dock inte ansluta till IIHF, därför är det fritt fram för Deveaux att spela där.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!