”Fick en blackout och hamnade på lasarettet”

Publicerad 2015-10-23

IK Panterns grundare om avancemanget, hur de grundades och Sven Melanders roll i klubben

Kvartersgänget gör sensationell succé i hockeyallsvenskan.

En som njuter extra av IK Panterns framfart är Kjell Olofsson – en av klubbens grundare för 56 år sedan.

– Det var overkligt att vi gick upp, jag fick en blackout och hamnade på lasarettet, säger eldsjälen om den osannolika resan.

Följ ämnen

IK Pantern?

För den genomsnittlige hockeyåskådaren var namnet kanske inte bekant för bara ett år sedan.

Klubben har i 16 år fört en anonym tillvaro i division 1, inför ett handfull supportrar på läktarna, i den oftast kylslagna och minst sagt spartanska Kirsebergs ishall i Malmö.

– Jag har varit speaker i 25 år. Puckarna flög runt huvudet och man har frusit, säger Kjell Olofsson.

IK Panterns grundare.

Influerad av engelsk fotboll

Han har hunnit bli 79 år gammal och drar historien om hur föreningen bildades.

Kjell jobbade på en bilfirma i Malmö som också var lärlingsskola för ungdomar mellan 15-16 år. Det var i början av 50-talet som en allmän isbana spolades upp i staden och grabbarna på Kjells bilfirma började åka skridskor och spela ishockey.

– Sedan gick killarna och kollade på en match när Malmöalliansen mötte Nottingham Panthers. De hade aldrig sett ett bättre lag än Nottingham. De var flera klasser bättre än Malmö, berättar Kjell och menar att det var den engelska klubben som gjorde att idén till det som i dag är IK Pantern frodades.

– Hösten 1959 bildades klubben och det var då jag kom in i bilden. De var ju bara unga grabbar och de behövde hjälp med pappersarbete. Namnet Pantern verkade lite löjligt först, det hörde inte hemma i hockeyn tyckte man, men nu låter det inte så dumt ändå.

”Fått betala ur egna plånböcker”

Mycket har hänt under de 56 åren sedan starten.

Men klubben har genomgående brottats med ekonomi och svårigheten att vårda föreningens existens högre upp i seriesystemet.

– Det har egentligen inte funnits någon ekonomi att tala om, utan vi har fått betala ur egna plånböcker. Men vi fick ett litet uppsving på 60-talet när bingon kom till.

– Vi hade fixat en klubblokal och kom på idén att vi kunde anordna bingokvällar i den. Då klarade vi ekonomin rätt bra, innan polismyndigheten la sig i…

Klubbens riktiga lyft kom först i början av 90-talet.

Samtidigt som Percy Nilsson satsade hårt i lokalkonkurrenten Malmö IF (nu Redhawks) och vann SM-guld, värvade IK Pantern Sune Bergman från Sundsvall som tränare.

Han förde genast laget upp till division 1, en serie man också vann året därpå.

– Sune var en föreningsmänniska och det visade sig också att han fick killarna med sig. Sune gjorde underverk med truppen, berättar Kjell.

”Tyvärr inte i livet längre”

I division 1 har IK Pantern sedan huserat i 16 raka år innan avancemanget till hockeyallsvenskan i våras.

Den största framgången i klubbens historia.

Men för Kjell brast det.

– Jag har kamrater, några av dem är tyvärr inte i livet längre, som jag satt och skojade med när klubben bildades. Vi drömde om just det här. Så det kändes overkligt när vi gick upp.

– Jag fick en blackout på natten efter att vi gick upp och hamnade på lasarettet. Jag fattade ingenting, minnet var nästan helt borta och kroppen var förlamad. Allt kändes konstigt och ofattbart.

Var det avancemanget som utlöste blackouten?

– Det blev för mycket. Jag hade varit kassör i 42 år och det har varit mycket bekymmer med ekonomin. Vi var inte förberedda när det blev allvar och det kostar ju när det går bra. Vi hade inga avtal med spelare, sponsorer eller något. Bara privata pengar och tillvaron var osäker.

Vad tänkte du när du vaknade morgonen därpå?

– Jag kom faktiskt ihåg att vi hade gått upp, men inte vad folk hade sagt. Jag minns inga detaljer från den kvällen.

Tagit steget tillbaka

Händelsen efter segernatten har tvingat Kjell att ta ett steg tillbaka. Nu skriver han emellanåt i klubbens programblad och har i stället sett klubbens succé inledningsvis från läktaren i Malmö Isstadion, dit Pantern nu flyttat sedan avancemanget.

– Nu kan jag njuta ordentligt, säger Kjell vars Pantern är, i skrivandets stund, ett topplag i hockeyallsvenskan och bara två poäng från en kvalplats till SHL.

Men det finns något han fortfarande drömmer om:

Publik på hemmamatcherna.

– Publikmässigt har det inte blivit som man tänkt. Men det är svår konkurrens i en stad som Malmö. Men det finns många i stan som har spelat i Pantern och som glädjande nog börjar dyka upp på matcherna nu. Det är många gamla bekanta man stöter på och pratar med. Jag hinner knappt se något av matcherna, skrattar Kjell.

”Ända in till döden”

En av dem är Sven Melander.

Skådespelaren och komikern som Kjell fortfarande har kontakt och pratar hockey med.

– Det är jätteroligt att han följer klubben. När han spelade i Pantern var han den förste som kom på idén att spelartruppen skulle ha en representant i styrelsen och han utsåg naturligtvis sig själv.

Förra säsongen redovisade IK Pantern publiksiffror som många gånger understeg 100 åskådare, den lägsta siffran var 40, och det är sensationellt att klubben just nu är den 18:e bästa i Sverige.

Det har Pantern mycket att tacka Kjell Olofsson och hans kamrater för.

– Jag kommer att följa laget ända in till döden, avslutar han.

Följ ämnen i artikeln