Hockey

Hockeylegendaren Peter Åslin död

Av: 

Tomas Ros

Oskar Månsson

HOCKEY

Avled i morse i sitt hem: "Det är en stor tragedi"

Hockeylegendaren Peter Åslin har avlidit.

Målvakten hade en framgångsrik karriär och vann både VM-guld och tre SM–guld.

Peter Åslin blev 49 år.
– Det är en stor tragedi för familjen, säger hans fru Eva Åslin till Sportbladet.

Hockeymålvakten Peter Åslin slog igenom i unga år – redan som 14-åring fick han göra debut i Norrtäljes a-lag och han benämndes tidigt som en stor talang. När han var 18 flyttade han till Stockholm för att på allvar sätta fart på karriären.

Efter ett år i AIK:s juniorlag fick han chansen att spela i elitserien 1981 och även i JVM, i laget till slut vann mästerskapet och innan guldet 2012 var framgången för 31 år sedan den enda framgången för Sverige på junior-nivå.

Spelade i många klubbar

Karriären gick spikrakt för Åslin och innan han hade hunnit fylla 23 år hade han vunnit JVM-guld och två SM-guld med AIK.

Men i AIK hamnade Peter ofta i bakgrunden av Gunnar Leidborg och Peter valde att flytta upp till Dalarna för att bli förstemålvakt.

Sejouren i Dalarna, Mora och Leksand, var mycket framgångsrik och han spelade fem säsonger för Leksand innan han värvades till HV71, där han tog sitt tredje SM-guld 1995.

Åslin var känd för att ha extremt snabba reflexer och var en mycket stark närkampsmålvakt.

Avled på morgonen

Efter SM-guldet 1995 valde Peter Åslin att se sig omkring i hockeyeuropa och spelade bland annat i Tyskland, Finland och England innan han slutade med ishockeyn 1999, 37 år gammal.

Därefter flyttade han tillbaka till Leksand och under några år var han ungdomsledare i föreningen vid sidan om arbetet som snickare vid en lokal byggfirma.

För ett år sedan drabbades Peter Åslin av en stroke.

– Han har inte riktigt kommit tillbaka sedan dess och på något sätt orkade inte kroppen. Troligtvis har han drabbats av en ny stroke nu. Det är en stor tragedi för familjen, säger Eva Åslin.

Peter avled på torsdagsmorgonen och efterlämnar fru och barn.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!