’Känns dåligt att äta kött nu’

HOCKEY

Fredrik Pettersson-Wentzel om mental träning, succén i HV71 och sin nya kost

Han har gått från ratad i Färjestad till succé i HV71, han tycker att fler idrottsmän borde ta hjälp av en mental coach och i sommar ska han enbart äta vegansk mat.

Möt Fredrik Pettersson-Wentzel, 24 – HV71:s nyckelspelare i jakten på en kvartsfinalplats.

– Jag har älskat att äta kött, men nu känns det för dåligt i magen att äta det, säger HV-målvakten.

Fredrik Pettersson-Wentzel fick inte vara kvar i Färjestad efter förra säsongen.

I stället skrev 24-åringen på för HV71 – och där har det blivit succé. Inför hemmamatchen mot Luleå förra veckan fick Pettersson-Wentzel ta emot HV-fansens pris som säsongens spelare.

– Jättekul. Roligt att de uppskattar att man har kämpat, krigat och jobbat hårt för att det ska gå bra, säger HV-målvakten.

Känns det som en revansch med tanke på hur förra säsongen avslutades?

– För några månader sedan är det möjligt att det kändes som att jag visade att jag var bättre än vad folk trodde, än vad Färjestad trodde, men äh, nu har jag släppt det, och det menar jag verkligen. Jag känner mig som en HV-spelare och jag har haft en bra historia i alla mina klubbar, säger Pettersson-Wentzel.

Tagit nästa kliv

Under hans andra år i Färjestad, säsongen 2012/13, tog han hjälp av en mental coach, och det tror han är en av anledningarna till varför han nu har tagit nästa kliv i utvecklingen.

– Ibland när jag förlorade en match tidigare kändes det som att världen gick under, framförallt när man visste att man inte skulle få chansen på ett tag. Branschen fungerar så att man ska vinna matcher och det måste man såklart göra. Men för att göra det måste du först och främst fundera på prestationen. Det jobbar jag mycket med nuförtiden, säger 24-åringen.

– Den mentala biten är en stor del av hockeyn och kanske framförallt för målvakter. Den delen måste man bemästra på den här nivån. Jag har blivit klokare både på och utanför isen.

Är den mentala biten underskattad inom idrotten?

– Jag tycker absolut det. Det förvånar mig varje dag att inte fler utespelare och lag jobbar med den mentala biten på ett veckobaserat sätt. Jag vet väldigt många målvakter i ligan som jobbar med mental coach, och jag är övertygad att det blir en större del av hockeyn i framtiden, säger han.

En annan förändring Pettersson-Wentzel har gjort är att han sedan i höstas har slutat äta kött. I det senaste avsnittet av ”HV-podden” berättar han att anledningen till det är dokumentären ”Cowspiracy”, som handlar om hur kött- och mejeriindustrin påverkar miljön. För Sportbladet utvecklar han sina tankar.

– Just nu äter jag varken kött eller fläsk. Jag är lite rädd för vad som ska hända om jag slutar med allt. Kroppen reagerar kanske om man ändrar för mycket. I sommar ska jag försöka sköta mig ännu bättre. Just nu håller jag mig mycket till vegetabiliska produkter, och jag känner mig pigg.

’Är nog skitsnack’

Märker du någon skillnad på kroppen?

– Jag tycker det. Jag är lite lättare och inte så svullen som man bli av en del grejer. Jag känner mig pigg och fräsch och glad, säger han.

Vad menar du med att du ska sköta dig ännu bättre i sommar?

– Att jag ska testa äta helt veganskt en period och se vad det gör med kroppen. Funkar det bra kanske jag kör på det framöver. Annars kanske jag får köra på den vegetariska biten. Vi får se vad det blir av. Jag tycker att varje person kan göra vad den kan för att hjälpa miljön på planeten vi bor på.

Har du alltid varit intresserad av miljöfrågor?

– Det har kommit sakta men säkert. När jag var yngre brydde jag mig inte alls. Då tänkte jag ”det är nog skitsnack”, ”det kommer nog att lösa sig ändå”, men ju mer man läser desto mer intresserad blir man, och man förstår att det är på väg att gå riktigt illa för oss, och det är vi människor som har ställt till det.

Får du med dig några lagkamrater på att äta vegetariskt?

– Nja, jag är fortfarande en minoritet. Jag får hålla låg profil. Det är många emot mig, haha.

ARTIKELN HANDLAR OM