”Kommer alltid komma ihåg det här”

Av: Jon Lundström

Publicerad:

Var en av hjältarna 2006 – avgjorde semifinalen

Pontus Petterström uppvaktas av Erik Forssell och Janne Pesonen.
Foto: TT
Pontus Petterström uppvaktas av Erik Forssell och Janne Pesonen.

Pontus Petterström liknar det nästan vid en andra födelsedag.

Den 5 april 2006 var han en av hjältarna när Skellefteå säkrade elitserieplatsen och på dagen 10 år senare skjuter han in avgörandet mot Växjö.

– Jag kommer för alltid att komma ihåg det här, säger Skellefteåforwarden till Sportbladet efter 2–0-segern mot Växjö.

Pontus Petterström säger att det finns många skillnader, men påpekar också att det finns gott om likheter.

Exakt 10 år före kvällens semifinalmöte med Växjö avslutar en 23-årig Nybrotalang sin fjärde allsvenska säsong med Skellefteå på allra bästa sätt.

Efter 16 års ökenvandring säkrar Västerbottningarna elitseriekontraktet i kvalseriens näst sista omgång på bortaplan mot Bofors.

I kväll skjuter sedan en 33-årig veteran Skellefteå ett steg närmare sin sjätte raka final, genom det direkt matchavgörande 2–0-målet i den sista perioden.

Petterström ler brett.

– Riktigt roligt och man påminns om avancemanget 2006. Det var en häftig känsla och något vi kämpat länge för. Jag hade koll på att det var tio år sedan, men jag hade inte koll på att det var just i dag, säger Skellefteåforwarden.

”Lägger ju upp den till mig”

Det var den finske backen Teemu Laakso som stod för ett rejält felpass bakom mål när Växjömålvakten Christoffer Nihlstorp var ur spel. Pontus Petterström, som fick Laaksos felpass, kunde enkelt pricka in segermålet.

– Jag vet inte om backen ser mig, men han lägger ju upp den till mig. Jag anar direkt att målvakten står ur läge – och chansar och skjuter. Det var härligt att se den gå in i mål, säger Pontus Petterström.

Målet, som ger Skellefteå ledningen med 2–1 i matchserien, var Skellefteåveteranens blott tredje den här säsongen.

Efter tio säsonger i Västerbottensklubben sitter nu 33-åringen med ett utgående kontrakt och framtiden är oviss.

– Jag börjar vara så gammal nu att jag slutat fundera på framtiden, bara på nuet. Det är så jäkla kul att spela slutspelshockey att det är det enda jag fokuserar på just nu. Men visst, det hade varit kul att stanna i klubben. Tio säsonger är ändå ett bevis för hur mycket jag trivs i klubben.

Publicerad: