Sparka Lahtinen, SSK

HOCKEY

Att Södertäljes sportchef Mats Hallin ger kompisen Timo Lahtinen sparken är ungefär lika troligt som att laget tar SM-guld i vår - efter en finalrysare mot Malmö.

Men styrelsen?

Det är dags nu.

Skicka Timo tillbaka till Spanien, lyft fram Anders Eldebrink och ta in juniortränaren Per Nygårds .

Förresten, sparka Hallin också.

1-4 mot Malmö och SSK-publiken skanderar ut sin ilska. Jag är förvånad över att kritiken inte kommit tidigare.

Förfallet har pågått länge.

För länge.

För att förstå varför tränaren Timo Lahtinen fortfarande har sitt jobb kvar krävs en kort resumé. Förra säsongen - dagen innan nyårsafton - fick Hans Särkijärvi oväntat sparken.

- Spelarna har inte spelat så bra som de kan, förklarade sportchefen Mats Hallin beslutet.

Lahtinen-defekten...

Då låg SSK sexa i tabellen och var på slutspelsplats. Hallin anställde i stället mångårige vännen Timo Lahtinen, som bodde i Spanien och som - enligt egen utsago - i två år spelat golf och umgåtts med familjen.

Laget missade sedan slutspel.

Lahtinen-effekten blev Lahtinen-defekten, men sportchefen Mats Hallin pratade under våren om tålamod.

Han har haft en ängels tålamod.

Södertälje SK har nu spelat 24 matcher och ligger hjälplöst sist i elitserien, men Mats Hallin har fortsatt förtroende för sin tränare.

Givetvis handlar det om prestige.

Mats Hallin satte hela sin heder på spel när han förordade Timo Lahtinen och det är därför som finländaren fortfarande har kvar jobbet.

Trots kräftgången.

Mats Hallin har - för att rädda sitt eget skinn, antar jag - satsat på nya spelare i stället. Klubben har värvat två NHL-meriterade spelare i Lubomir Sekeras och Robert Döme. Dessutom har klubben tagit finländaren Teemu Riihijärvi.

Men resultaten har uteblivit.

Nyförvärven verkar, efter en bra start, ha tappat självförtroendet och uppträder numera lika förvirrat som övriga spelare i SSK.

Hallin har misslyckats

Nästa steg måste vara att sparka Timo Lahtinen. Någon annan utväg ser jag inte. Styrelsen måste våga fatta beslut och när den ändå är samlad kan den också skicka Mats Hallin på semester.

Han har också misslyckats.

Lösningen på tränarproblemet finns i de egna leden. SSK-legenden Anders Eldebrink - nu andretränare bakom Lahtinen - borde få chansen. Vid hans sida kan SSK lyfta fram Per Nygårds, som nu har hand om klubbens juniorer.

En både billig och bra lösning.

Och två biljetter till Spanien behöver inte heller kosta en förmögenhet.

Kring jul brukar huvudena rulla och jag blir inte förvånad om någon får sparken snart. Timo Lahtinen ligger närmast tillhands, men jag tror att även Leksands Jarmo Tolvanen och Modos Pirro Alexandersson måste upp till bevis.

Leksand tippades högt inför säsongen, men nu är laget plötsligt indraget i bottenstriden. Men jag tror ändå att Tolvanen sitter säkert. Än så länge.

Modo är säsongens stora besvikelse. Med nyförvärv som Per Svartvadet, Hans Jonsson och Andreas Salomonsson borde laget vara på slutspelsplats. Pirro har en del att fundera över. Kanske ska han och klubbledningen börja med att köpa en ny målvakt.

Julen närmar sig.

En tid när ingen tränare går säker.

Tre som ligger risigt till därför kan de få sparken

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM