HVisst går ni till slutspel

HOCKEY

Nu kan de börja titta uppåt i tabellen - mästarna har vaknat

JÖNKÖPING

Tio omgångar kvar.

Och mästarna HV har vaknat och rest sig på åtta.

Jag är ganska säker: HV går till slutspel.

Foto: äntligen på rätt väg Jonathan Cheechoo hittade rätt på den stora rinken - då lyfte hela HV 71. De krossade Brynäs - och nu spår Lasse Anrell att mästarna klarar sig till slutspel.

Den främsta orsaken heter Andreas Karlsson som just nu spelar elitseriens bästa centerspel.

I går var han grandios.

HV 71 går till slutspel. Det är rätt uppenbart för en som sett gårdagens match mot Brynäs där mästarna totalt spelade ut sina motståndare. Skotten slutade 36-20.

4-1 kunde lika gärna ha blivit 10-1, det var målvakten Johan Holmqvist som räddade Brynäs.

Andreas Karlsson har haft ljumskproblem tidigare och många har sett honom som en floppvärvning. En av många i årets HV. En av v-ä-l-d-i-g-t många i årets HV.

Men i går var han osannolikt bra. Foppa-klass långa stunder där han med enkla undanläggningar friställde medspelare på löpande band. Genomåkningar där han rann igenom Brynäs hypermediokra försvar. Allt såg så enkelt ut och jag antar att det beror på att han har en sån total överblick över isen att han kan förutse allt som händer.

Det var stort att se.

Och nu spelar han dessutom med anständiga medspelare. Jonathan Cheecho och Mathias Tjärnqvist gavs gång på gång ytor av Andreas eller skapade genom sin skridskoåkning ytor för den värmländske centerns geniala passningar.

Andreas Karlsson har inte varit så här bra sen han spelade i Filadelfia Flyers i Munkfors. Han är ett vinnarvapen men även Sahlstedt-Määttänen-Malhotra var effektiva och särskilt 1-0-målet var fantastiskt. Manny Malhotra tilläts göra en tunnel - inte så vanligt i hockeyrinkar om man säger så - på backen Daniel Johansson. Malholtra blev fri med Honken och slog en maskerad pass till Pasi Määttänen som lätt kunde slå in pucken i mål.

Till och med en annan av årets omtalade floppvärningar - Stefan Pettersson - var sevärd i går. Jobbade och slet och gjorde 3-0 efter ett jätteskott från tekningscirkeln. Så bra har han inte skjutit - och inte agerat - sen han spelade i Linköping.

Brynäs var katastrofdåligt

HV 71 var alltså bra. Mycket bra. Inte mästarklass, men i alla fall i närheten. Men en sak oroar mig lite; analysen haltar ju en smula eftersom de mötte ett katastrofalt dåligt lag.

Klockan klämtar för Brynäs.

Så här dåligt har jag inte sett laget på många, nästintill oändligt många, år.

Tittar man i statistikboken ser man att laget har använt 39 spelare i år.

39 spelare. Det är nästan två elitserielag.

I går var ingen i den enorma spelartruppen bra.

Ja, en var bra i år. Johan Holmqvist i målet räddade Brynäs när HV 71 - detta normalt så hypermediokra lag - tilläts komma i friläge på friläge.

Brynäs backar var bland det sämsta jag sett i elitserien. Daniel Johansson som är 30 år spelade som en junior. Han tillät Manny Malhotra att göra den där tunneln i stället för att gå på kropp. När Andreas Karlsson dribblade sig igenom halva planen gick Johansson på en fint som ställde honom med ryggen (!) mot Karlsson som kunde åka vidare mot Honken. Karlsson undrade sannolikt vart Johansson tog vägen. Det gjorde vi alla. Karlsson sköt 2-0 och det var ett av årets vackraste mål i elitserien.

Har snart förbrukat två trupper

- Johansson, se upp i svängarna, som Hugo Alfvén sjöng en gång i tiden.

HV 71 sjöng det hela tiden i går.

Brynäs har snart förbrukat två elitserietrupper.

Sist in är nye NHL-backen Marc-Andre Bergeron som har ett svårstavat namn men det verkar också vara det enda sevärda med honom. Ännu en floppvärvning? Kanske. Det vet vi inte än, men han gjorde i alla fall ett mål i går, även om det var ett turmål mellan diverse ben, inklusive Stefan Livs.

Brynäs är en främlingslegion utan framtidstro, utan struktur, utan spel.

Brynäs är ett lag fyllt av maskhållning.

Efter matchen hörde jag Roger Kyrö säga de makalösa orden:

-Vi siktar på slutspel.

Ja, faktiskt. Han sa så. Det är säkert bra att hålla skenet uppe för en coach och inte vika sig, men Kyrö borde istället lägga sig ner på golvet och skrika att i går blev laget avsågade och att det är en sån total kris i hans Brynäs att om inget radikalt händer komma laget att få ett litet helvete i kvalserien och sannolikt åka ur. Jag tror att både Leksand och Rögle är bättre just nu är Brynäs.

Laget kan bättre, sa Kyrö

- Honken var bra och resten i laget kan bättre, sa Kyrö entonigt och det stämmer kanske. Men jag är inte säker på att resten av laget kan så mycket bättre. Snart börjar kvalet för Brynäs. Det som kan bli alla helvetes kval. Leksand och Rögle har en jättechans i år med NHL-förstärkningar.

Det blir en tuff match i kvalserien för David Johansson och hans brorsa Jacob att åka hem till Ängelholm och kvala.

En tuff match för hela Brynäs.

De är i större kris än någon i Gävle vågar tala om.

???

Sen är det ju en annan sak att mitt tips kan vara helt offside i morgon eftersom nya NHL-spelare kan drälla in i elitserien.

Eller för att samtliga NHL-spelare kan sitta med enkel biljett över Atlanten samma dag.

???

Vad ska du säga till Daniel Johansson, frågade jag Roger Kyrö.

-Att Honken var bra och att resten i laget kan bättre, sa han och gick.

Han lät lite som Bo Ringholm tänkte jag.

LASSE ANRELL TIPPAR SLUTTABELLEN I ELITSERIEN

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM