AIK:s derbyvapen: Ska knäcka Owuya

Av: Emil K Lagnelius

Publicerad:
Uppdaterad:

AIK:s derbyvapen – få Owuya ur balans: Kan vara avgörande

Foto: BILDBYRÅN
AIK:s Daniel Bång fullföljde en retur sist han mötte Owuya – något som resulterade i mål. I kväll hoppas Bång att Owuya återigen hamnar ur balans.

Fullfölja på returerna, skjuta i stället för att dribbla och sikta på plockhandskrysset.

Så ska AIK knäcka Djurgårdens målvakt Mark Owuya i derbyt.

– Att få målvakten ur balans kan vara den avgörande grejen, säger AIK:s Daniel Bång.

Medan AIK:s Viktor Fasth har hyllats som ”succémålvakten” har Djurgårdens målvaktssituation ifrågasatts. Varken Stefan Ridderwall eller Mark Owuya har tagit över förstaspaden definitivt, även om Owuya vaktat kassen i de tre senaste matcherna.

”Pang, pang, dipp”

– Jag har ingen koll på Ridderwall. Jag tar för givet att Owuya står, säger AIK:s målvaktstränare Stefan Persson som, med hjälp av statistik, tippar att Owuya gör en plattmatch i derbyt.

– Jag har fört statistik där jag har tagit alla målvakter i ett program och tittat skott och mål, match för match. Jag kan säga om Owuya, pang, pang, dipp. Pang, pang, dipp. Om diagrammet stämmer ska han dippa i derbyt, säger Persson.

”Slår ut pucken”

– Vi tittar på hur han har släppt in målen och ger utespelarna tips om, och vilka, problem Owuya har och hur man ska utnyttja det.

Så vad är receptet?

– Han gör ofta en bra räddning i första läget och sedan börjar han leta med händerna och till slut slår han ut pucken. Det viktiga är att jobba klart på honom. Han är en puckmotare. Pucken kan studsa ut, så att ta ett skott och vika ner i hörnan är ingen bra idé. Vi ska fullfölja returer och sätta press på honom.

”Svårt att läsa Owuya”

– Sedan spelar han ganska tajt på frilägen och står väldigt långt in i mål. Så får du ett friläge mot honom är det bättre att skjuta än att försöka dra.

Sportbladets statistik visar även att Owuya har som svårast att rädda skott i plockhandskrysset.

AIK-forwarden Daniel Bång, som utnyttjade en Owuya-tavla i säsongens andra derby, säger:

– Det är svårt att läsa Owuya. Ibland kan han vara outstanding och ibland sådär. Men det är klart att man i till exempel power play ska ha någon som stör keepern. Att få målvakten ur balans kan vara avgörande.Emil Karlsson

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN