Thörnberg matchhjälte

HOCKEY

HV vann i sudden death

HV71 besegrade Brynäs med 3–2 efter sudden death. HV:s omtalade tjeck Jan Hrdina debuterade, men glänste inte nämnvärt. I stället blev Martin Thörnberg, som aldrig kommer att få ett artistkontrakt, matchhjälte med två mål.

På torsdagen var det debutdags för lirarna med skatteförmånliga artistkontrakt. Brynäs har kryddat laget med Rodrigo Lavins och Jiri Bicek, medan HV har förstärkt med Jan Hrdina.

Tjeckiske Hrdina är troligen elitseriens bäst betalde spelare någonsin, och en välmeriterad herre. Många meriterade hockeyspelare har visat upp sig i elitserien genom åren, men då oftast när karriären har varit på väg att ta slut.

Jan Hrdina är bara 30 år och borde kunna tillföra mycket. Han har inte hymlat med att han hoppas vara tillbaka i NHL nästa höst.

Rätt omgivning

– Det syns att killen har kvalitet, han är mjuk och fin i sitt spel. Nu gäller det att hitta rätt omgivning till honom, gör vi det är jag övertygad om att vi får mycket nytta av honom, sade HV-tränaren Pär Mårts.

Hrdina är en tvåvägscenter som har sina styrkor både defensivt och offensivt. Han är inte anlitad för att ösa in mål och assist. Trots det hade nog publiken i Kinnarps Arena väntat sig lite mer än vad tjecken presterade i sin debut.

– Jag kräver inte att han ska dominera, han ska göra sitt jobb som alla andra. Planen är att han ska lyfta laget, jag hoppas att alla andra höjer sig ett snäpp nu när han kommit, sade Mårts.

Bäckström poängräddare

Men man måste ju inte ha ett artistkontrakt för att prestera. HV:s Mika Hannula fortsätter att visa fin form. 2–1-målet fem minuter in i tredje perioden var Hannulas sjunde för säsongen.

En annan lirare som producerar i massor är Nicklas Bäckström. Brynäs underbarn gjorde ingen av sina bättre matcher för säsongen, men räddade en poäng åt sitt lag. Efter slarv av HV-backen Per Gustafsson fick Bäckström chansen ensam med Erik Ersberg i HV-målet, och satte 2–2 hur säkert som helst sju minuter före full tid.

– ”Bäckis” varvade lite i dag, han är alltid farlig men ibland blir det lite för mycket av det goda. Han gjorde ett väldigt vackert mål som gav oss en poäng i dag, konstaterade Brynäs tränare Leif Boork.

I sudden death fick HV ett två mot en-läge. Andreas Falk hittade Martin Thörnberg, som kallt placerade in 3–2 och gav HV bonuspoängen. Thörnberg gjorde även 1–0 och blev därmed HV:s matchhjälte.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM