En dag på jobbet för HV71

HOCKEY

– Stefan Liv spikade igen kassen.

Det var toppen mot botten när HV71 gästade Södertälje på lördagen.

Södertälje visade upp fortsatt ineffektivitet. Det blev 39 skott på mål, men HV71 vann – rättvist – med 3–0.

SSK:s målsnitt är nu nere i 1,28 per match. Södertälje, sist i tabellen, visade på nytt upp konsten att bränna chanser. Trots flera lägen i två mot en, två tillfällen med öppet mål och massor av powerplay-tillfällen, blev det återigen förlust.

Södertälje håller spelmässigt god elitserieklass men är uddlösa och saknar den verkliga spjutspetsen i anfallet. Nu blev det 39 skott mot Stefan Liv, men inget gick in, de riktigt farliga skotten kunde räknas på en hand. Effektivitet hade i stället HV, alla målen kom efter att SSK haft långa offensiva perioder.

– Vi hade ett väldigt bra spel i boxplay och det är klart att målen kommer i tunga psykologiska lägen för Södertälje, säger HV-tränaren Kent Johansson.

SSK hade flera chanser i numerärt överläge, där bland annat Daniel Josefsson haft helt fritt läge och öppet mål. Skottet var bra, men målvakten Stefan Livs sidledsförflyttning och plockhandske höll hög internationell klass.

– Det var en blandning av tur och skicklighet. Jag försökte bara få över mig till andra sidan och hade lite tur att pucken gick i närheten av plockhandsken. Men det var en skön räddning, och det var ju min gamle kompis Josefsson som sköt, och det var ju extra viktigt att inte han fick göra mål, säger Liv.

Trots att HV71 fortsatte dra på sig utvisningar i den tredje perioden lyckades SSK egentligen inte komma till några riktigt farliga lägen. Och när Södertälje sedan drog på sig en av bara tre utvisningar på hela matchen, då syntes skillnaden mellan lagen. Spetskompetens, demonstrerad av poängkungen Jukka Voutilainen som fick på ett fantastiskt slagskott, otagbart rakt upp i vänsterkrysset.

HV71 vann tämligen enkelt och SSK får fortsätta jaga islossningen i målskyttet.

– Vi kan trots förlusten känna att vi gjort vårt yttersta. Vi stormar på och visst är det lite frustrerat i båset. Vi har inte marginalerna med oss och måste vara trägna. Vi vill vara här men visste att det skulle bli en tuff resa, säger SSK-tränaren Leif Strömberg.

ARTIKELN HANDLAR OM