Supersensationen

HOCKEY

Tjeckien fällde den ryska björnen efter drömstart

Alla räknade med att Ryssland skulle ta sitt tredje raka VM-guld.

Så blev det inte.

Tjeckien stod för en stor sensation och sänkte den ryska maskinen.

– Jag är så glad, säger Jaromir Jagr.

Ryssland har verkat nästan oslagbart i de senaste världsmästerskapen. Inför kvällens final mot Tjeckien hade laget smått makalösa 27 raka VM-matcher utan förlust, efter den lyckade bronsmatchen hemma i Ryssland 2007.

Få, om ens någon, hade trott att den sviten skulle spräckas i kvällens final. Laget har haft stora delar av OS-truppen på plats i Tysklands-VM. Flera av världens bästa spelare finns med i truppen, exempelvis Alexander Ovetjkin.

Jagr har kritiserat

Tjeckien å sin sida har ett lag som inte alls är lika profilstarkt. Laget hade nästan lika många nej tack från stjärnorna som Tre Kronor, och storstjärnan Jaromir Jagr har offentligt kritiserat alla avhopp.

Men idrott är sällan logisk. Matchen utvecklade sig precis som Tjeckien hade önskat.

Redan efter 20 sekunder tog laget ledningen då Jakub Klepis var omarkerad i slottet. Jaromir Jagr vann pucken bakom mål, avancerade fram, spelade fram till Klepis som med ett stenhårt slagskott gjorde 1–0.

Säker målvakt

Därefter såg det under stora delar av matchen ut ungefär som när Tjeckien mötte Sverige i gårdagens semifinal. Ryssland hade det mesta av puckinnehavet och Tjeckien föll långt ner i banan. Men deras försvarsspel var ytterst disciplinerat, och de få gånger ryssarna kom igenom var Tomas Vuokon ytterst säker.

När Tomas Rolinek sedan 18.13 in i den andra perioden kunde göra 2–0 på en snabb kontring var laget nära segern.

I den tredje perioden fortsatte Ryssland att pressa på, men hade förtvivlat svårt att skapa heta målchanser, och inte förrän med 35 sekunder kvar kunde de reducera i power play genom Pavel Datsjuk.

Men då var det för sent. Tjeckien behöll sin ledning, och tog därmed sitt sjätte VM-guld, det första sedan 2005.

– Jag njuter bara. Jag är så glad, säger Jaromir Jagr till TV6.

Han var väl medveten om att laget var nederlagstippad inför turneringen.

– Alla sa bara ”se till att bli kvar i A-grupen, åk inte ner i B-gruppen”. Och kolla på oss nu...