Nattsvart för Devils – knäckta av Detroit

HOCKEY

Två skott, två insläppta mål. Det var kanske inte den starten New Jerseys målvaktsveteran Martin Brodeur hade önskat sig i nattens hemmamatch mot Detroit Red Wings.

– Jag tror att jag aldrig varit med om det tidigare, säger en förvånad Nicklas Lidström till AP.

Foto: Tungt för Brodeur.

Det har inte direkt sprakat om New Jersey Devils säsong så här långt och mot det stora röda monstret från Michigan inkasserade laget sin femte raka förlust trots att man faktiskt lyckades vinna både skott- och tekningsstatistiken. Men vad gör det när samtliga lagets forwards verkar ha dyngsurt krut i bössan och den annars så pålitlige Brodeur inte spelar upp till i närheten av sin potential.

– Det här är definitivt en tuff situation, säger Brodeur uppgivet till AP. Det är tufft för fansen, för spelarna, för coacherna och för hela organisationen.

Devils buades ut

Tomas Holmström styrde in 1–0 redan efter 28 sekunder när han i sedvanlig ordning befann sig i och kring målgården. Den glödheta Pavel Datsyuk sköt och ”Homer” fick skaftet på pucken. Det var Holmströms nionde mål den här säsongen, och Dastyuks 36:e poäng. Efter Daniel Clearys 2–0 drygt en minut senare visade den nu närmast sarkastiska publiken i Prudential Center med stor emfas sitt missnöje genom att bua ut hemmaspelarna.

Red Wings coach Mike Babcock sympatiserade dock med Brodeur som han menade hade lite otur på de två första baklängesmålen.

– De tappade luften där, särskilt om man som Devils är ett lag som slåss för sitt liv och verkligen försöker komma igång.

Zetterberg målskytt

Njurundas egen Gretzky, Henrik Zetterberg, bidrog även han med ett mål, det till 3–0, och spelade senare också fram Datsiuk till ryssens elfte kasse för säsongen. Patrik Elias tröstmålade för ett Devils som nu på allvar tagit upp kampen med New York Islanders om titeln ”NHL:s sämsta lag”.

Ilja Kovaltjuk då? Det blev ånyo inget mål för världens dyraste spelare genom tiderna. Med ett mål på de 12 senaste matcherna och endast fem gjorda mål över hela säsongen är han inne i ett närmast historiskt uselt stim för en målskytt av hans kaliber. Devils forward David Clarkson passade på att skicka en liten passning till både Kovaltjuk och coach John MacLean.

– Jag trodde verkligen att vi hade ledarskapet som krävdes för att ta oss ur det här.

Niclas Schaub

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL