Vilken är elitseriens bästa kedja någonsin?

HV71:s förstakedja har imponerat stort under slutspelet.

Men är de tidernas bästa kedja i elitserien?

Här får ni läsa om tolv klassiska elitseriekedjor.

Vilken tycker du är bäst?

Jukka Voutilainen–Johan Davidsson—Martin Thörnberg

Tid: 2007-nu.

Kommentar: En av elitseriens mest fruktade målskyttar, de senaste årens kanske mest kompletta elitseriespelare och en retsticka som dessutom kan göra mål. Sätt dem tillsammans så har ni en kedja som är på väg att leda HV71 till klubbens andra SM-guld på tre säsonger.

Thom Eklund-Glenn Johansson-Conny Jansson

Tid: 1984/85.

Kommentar: 1985 tog Södertälje sitt senaste SM-guld. Det kan de till mångt och mycket tacka trion Eklund, Johansson och Jansson för. De tre spelade i samma kedja, och var de tre bästa poängplockarna i slutspelet.

Jan Ingman–Thomas Rundqvist–Håkan Loob

Tid: 1980-83

Kommentar: Djurgården besegrade Färjestad i SM-finalen. Men Jan Ingman, Thomas Rundqvist och Håkan Loob firade stora triumfer under säsongen. Loob var magisk under säsongen och stod för 76 poäng på 36 matcher, tidernas bästa notering i elitserien.

Peter Nordström–Jörgen Jönsson–Pelle Prestberg

Tid: 1997-99.

Kommentar: Säsongen 1997-98 var var Jörgen Jönssons stora genombrottssäsong. Jönsson stod för 47 poäng på 45 matcher, och bildade tillsammans med Nordström och Prestberg en fruktad kedja som fick smeknamnet ”Jönssonligan”.

Challe Berglund–Micke Johansson–Johan Garpenlöv

Tid: 1989/90.

Kommentar: Djurgården var svensk ishockeys stora dominant kring decennieskiftet. En stor del i det hade kedjan med Challe Berglund, Mikael Johansson och Johan Garpenlöv. Under guldsäsongen 1989/90 låg kedjan bakom det mesta. I grundserien toppade Johansson och Garpenlöv lagets interna poängliga, och i slutspelet slog Berglund igenom.

Ove Molin–Peter Larsson–Anders Gozzi

Säsong: 1992/93.

Kommentar: ”Smurfkedjan” var en de stora anledningarna till att Brynäs tog SM-guld 1993. Med sin fart och frenesi luckrade de upp många motståndarförsvar. Gozzi vann slutspelets poängliga med tolv poäng på tio matcher.

Ove Molin–Janne Larsson–Tom Bissett

Säsong: 1998/99.

Kommentar: Tom Bisset gjorde sin första säsong i Brynäs sedan 1993, och precis som då blev det SM-guld. Tom Bisset var lagets stora stjärna med hela 40 mål på 52 matcher. Många av dem kom efter förarbeta från Janne Larsson och Ove Molin, som var de två bästa poängplockarna i slutspelet.

Niklas Andersson-Jonas Johnson-Tomi Kallio

Säsong: 2003.

Kommentar: Tomi Kallio hämtades från Nordamerika under vintern 2003, vilket visade sig vara ett guldrecept. Tillsammans med Niklas Andersson och Jonas Johnsson öste han in poäng, vilket ledde till ett SM-guld.

Per Erik Eklund - Tommy Lehmann - Leif Holmgren

Säsong: 1983/84

Kommentar: När AIK tog sitt senaste SM-guld var det Per-Erik Eklund som var den stora guldfixaren. I slutspelet stod han för hela 13 poäng på sex matcher, vilket var i särklass bäst i slutspelet.

Jens Nielsen–Anders Carlsson–Stefan Hellqvist

Säsong: 1999/2000.

Kommentar: Jens Nielsen vann Leksands interna poängliga. Anders Carlsson blev tvåa. Och Stefan Hellqvist trea. Tillsammans bildade de JAS-kedjan, en kedja som spred skräck i elitseriearenorna vid sekelskiftet.

Mattias Weinhandl–Henrik Sedin–Daniel Sedin

Säsong: 1999/2000.

Kommentar: Bröderna Sedin hade länge varit stora talanger. Men under 1900-talets sista och 2000-talets första elitseriesäsong tog de steget till att bli storstjärnor. Tillsammans med Mattias Weinhandl bildade de en fruktad lina.

Linus Omark–Mats Lavander–Johan Harju

Säsong: 2008/09.

Kommentar: Linus Omark gjorde poäng i tio raka matcher. Johan Harju gjorde näst flest mål i hela elitserien. Och Mats Lavander banade väg för ”Övertorneå Connection”. Tillsammans var de i stort sett ensamma om att skapa något offensivt i Luleå under den förra säsongen.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN