Wennerholm: Kan blir guld värd för Växjö

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

HOCKEY

MALMÖ. Växjö vänder och vinner mot Malmö och det är mycket Skellefteå över den här vändningen också.

Eller läs Emil Pettersson.

Spelaren Skellefteå skänkte bort kan bli guld värd för Växjö.

Emil Petterssons stänkte in avgörande 3–2 i sudden death och avgjorde den här matchen.

Samme Pettersson som väckte liv i ett slumrande Smålandslag med sin reducering till 1–2 i andra perioden.

Det var definitivt rätt man som satte P för den här matchen.

Var övertygad om att Malmö skulle vinna

Emil Pettersson som var närmast chockad när han fick lämna Skellefteå mitt under säsongen.

– Det var chockartat när jag fick beskedet. Jag hade inte en tanke på att jag skulle få sparken från Skellefteå, sa Emil Pettersson medan han packade väskorna.

Resten stavas succé.

Men jag var helt övertygad om att Malmö skulle vinna den här matchen, när Andreas Thuresson skickade in 2–0 efter 5.21 av den andra perioden. Då hade Malmö skapat massor av giftiga chanser framåt mot Växjös noll och förutom Rhett Rakhshanis 1–0 hade dansken Frederik Storm åkt till sig två frilägen.

Växjö hade knappt skapat någonting framåt innan Malmöbacken Noah Welch fick ett felskär bakom egen kasse och tappade pucken till Dennis Everberg, som kunde skicka in den till en helt fri Emil Pettersson framför mål.

Ödets ironi

Emil P tråcklade in pucken högt i Oscar Alsenfelts bortre kryss 8.54 in i andra perioden. Tio minuter senare stack samma Noah Welch ner bakom egen kasse, samtidigt som pucken for andra vägen från en pågende sargduell. Där Noah Welch skulle ha stått var det nu helt tomt och Erik Josefsson kunde skicka in kvitteringen till 2–2. Nästan en kopia på reduceringsmålet.

Och med facit i hand blev Noah Welch den stora syndabacken, nu när Malmö föll till slut.

Amerikanen som var stor guldhjälte och hela slutspelets MVP när han var med och spelade hem det historiska första SM-guldet till Växjö 2015.

Det var lite ödets ironi över den utvecklingen i en match, där det såg ut som guldfavoriterna Växjö skulle hamna i rejäl brygga.

Nu kunde de sätta sig i bussen hem som segrare och med hemmafördelen tillbaka i Vida Arena. Jag sa redan efter förra matchen att jag fortfarande hade Växjö som favoriter i den här matchserien.

Jag vet inte om den här matchen fick laget att vakna på allvar, för de var sannerligen inte det bästa laget totalt sett i matchen. Den vann Malmö på poäng.

Rena söndagsskolan

Det kom 9 243 till Malmö Arena den här dagen och speakern underströk att det var nytt slutspelsrekord för Malmö Redhawks. Men anledningen till det är att Malmö inte varit i slutspel på femton år och att de spelade i Malmö Ishall senast de var det.

Den hallen tar inte ens in hälften så många åskådare som Malmö Arena.

Å andra sidan var det en av de bästa publiksiffrorna den här säsongen och härlig slutspelsstämning på läktarna. Så här ska det se ut och helst varje gång.

Jag hoppas det smittar av sig lite på isen också.

De här två första matcherna har varit rena söndagsskolan jämfört med kvartsfinalen mellan Skellefteå och Frölunda.

Försökte dra igång domardebatt

Malmös tränare Peter Andersson försökte dra igång en lite domardebatt efteråt, då han menade att det gäller en annan regelbok för Malmö än för Växjö. Han var upprörd över att skåningarna inte fått ett par trippingutvisningar med sig. Han jämförde Malmö med den fula ankungen som dykt upp i slutspelet igen.

Jag känner igen upplägget från de år då Peter själv spelade i Malmö. Dåvarande tränaren Timo Lahtinens taktik var att skapa en stämning av ”vi mot världen”.

Men Sam Hallam nappade aldrig på vad som kunnat bli den hetaste diskussionen den här kvällen. Som den diplomat han alltid är.

Det kom in några flaskor på isen efter Växjös segermål också. Petflaskor, alltså, så det var aldrig någon fara för livet.

Men det är naturligtvis aldrig acceptabelt. Men på dagens tv-övervakade arenor är det nästan omöjligt att undgå upptäckt.

Och ”förövarna” lär ha sett sin sista match för säsongen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!