Klara för slutspel i NHL – trots förlusten

Slutspelsplatserna i väst är fyllda – Nashville tog sista

Foto: Mark Humphrey / TT / NTB Scanpix
HOCKEY

DETROIT. Nashville Predators är klara för Stanley Cup-slutspelet.

De förlorade visserligen söndagens fyrapoängsmatch mot St. Louis, men tidigt i morse lyckades LA Kings förlora mot Arizona och det räckte.

– Vi kan inte hålla på och fundera på vad andra lag gör. Som jag ser saken har vi en oerhört viktig match mot New York Islanders på tisdag, muttrade Peter Laviolette efter Nashville 1-4-förlust mot St. Louis I Scottrade Center på söndagskvällen.

Men nu kan han slappna av, för i morse fick alltså LA Kings stryk med 2-1 av ett Arizona hemskt angeläget om att få ställa till det för divisionsrivalen från La La Land – och därmed är det klart.

Nashville går till slutspel, Kings är borta.

Ja, hela racet i den västra konferensen är över. Åtta lag har ”clinchat” playoff-platsen och åtta har gjort sitt. Allt som återstår är kampen om inbördes ordning och vem som som ställs mot vem i första Stanley Cup-rundan.

– Vi förstod redan innan dagens möte att det kommer stå mellan oss och Nashville om tredjeplatsen i Central-divisionen så vi hade det här datumet inringat och var verkligen redo att spela, sa Blues-målisen Jake Allen efter segern mot Predators.

Kort sagt:
De vill ha den tredjeplatsen och ställas mot Minnesota, inte hamna på wild card-plats och få möta antingen Chicago eller vinnaren i Pacific-divisionen.

Alex Steen gjorde för övrigt mål – och Filip Forsberg hade en assist för Nashville.

▪▪▪

Silfverbergs 23:e mål

Anaheim fick snabb revansch för gårdagens förlust mot Edmonton genom att slå Calgary med 4-3 i natt – och därmed återtog de förstaplatsen i Pacific, medan Calgary halkade efter en smula och ser ut att få slåss med Nashville om första och andra wild card-platsen.

Jakob Silfverberg prickade in sitt 23:e mål för säsongen  med ett hypersnabbt skott och Mikael Backlund hjälpte Flames med en assist.

▪▪▪

Thornton skadad

Även San Jose hakade på i fajten om förstaplatsen i Pacific med en 3-1-vinst mot Vancouver – men den kostade.

Joe Thornton skadades och såg inte ut att kunna stödja på ena benet när han lämnade isen.

Coachen Pete DeBoer hade ingen informationen om klubbikonens tillstånd direkt efter matchen, men om skadan  skulle vara allvarlig är det ett blytungt slag för hajarna, särskilt som de redan har  Logan Couture på skadelistan.

▪▪▪

Apropå skador meddelade New York Islanders under söndagen att John Tavares, som skadade en hälsena i helgen, missar resten av grundserien.

Att de ändå lyckades slå Buffalo med 4-2 under söndagen, och därmed fortfarande har ett litet, litet hopp om att kunna häva sig över strecket i öst,  var en bedrift men Tavares lämnar ett enorm tomrum efter sig i laguppställningen.

▪▪▪

Läck tillbaka efter otäcka skadan

Extremt litet är också Carolinas Hurricanes hopp efter en 3-2-förlust mot Pittsburgh under natten.

Men de kunde åtminstone trösta sig med att Eddie Läck, som bars ut på bår efter en otäck smäll förra veckan, faktiskt var tillbaka i kassen.
Elias Lindholm, som varit så het senaste månaden, svarade för två nya assist medan Patric Hörnqvist spelade fram till ett av hemmamålen.

ARTIKELN HANDLAR OM